↑ Lui Rădoi îi e lehamite de intrările violente de care are parte în liga saudită
Libertatea: În România, fotbalul saudit este văzut ca unul semiprofesionist.
Gheorghe Mulţescu: Fals! Sunt mulţi bani investiţi în baze ultramodern e şi în stadioane. În plus, acum sunt achiziţionaţi fotbalişti maturi, precum Mirel Rădoi, nu unii la finalul carierei, cum făceau până acum. Cluburile sunt pe o pantă ascendentă şi nu avem de ce să le privim de sus, nu avem motive.
Care ar fi neajunsurile?
Ramadanul, când fotbaliştii nu au voie să mănânce în timpul zilei, şi căldurile sufocante. În timpul verii am prins 58°C, iar seara, la ora 22.00, erau cam 30°C. În rest, nu au fost probleme: se vorbeşte franceza şi engleza, de mâncare găseşti orice doreşti, iar căldura o poţi combate cu aerul condiţionat, care se găseşte peste tot, în maşină, casă, sală de forţă… Iarna sunt 20°C, deci e perfect pentru fotbal. Drumul cu avionul nu durează mult: patru ore, prin Istanbul, trei ore şi jumătate, dacă prinzi o cursă directă.
Şeicii nu seamănă cu patronii noştri
Antrenorii cum sunt văzuţi?
Românii au avut rezultate excelente şi nu au dezamăgit, precum cei brazilieni. În curând vor fi mai mulţi antrenori români aici decât în ţară. Nimeni nu e profet în ţara lui.
Fotbaliştii români cum se descurcă acolo?
Rădoi şi Ovidiu Petre s-au integrat perfect şi sunt bine văzuţi de oamenii de fotbal de aici, în timp ce Cociş a alternat evoluţii foarte bune cu unele mai puţin reuşite. Oricum, Rădoi e idolatrizat aici, e mai mult decât un sportiv şi face o bună reclamă fotbalului românesc. Îmi pare rău că Rădoi nu va mai juca pentru naţională, dar ştie el mai bine. În plus, e de înţeles pe undeva nervozitatea lui pentru că e şi provocat de ceilalţi fotbalişti, care îl lovesc des.
Cum sunt şeicii?
Nu se implică dacă ai rezultate, iar dacă mai faci un pas greşit, eşti chestionat decent. Nu sunt convulsiile de la noi şi, mai ales, nu trebuie să fii prieten cu preşedinţii sau cu patronii, să le cânţi în strună, pentru a prinde o echipă.
O să vă întoarceţi acolo?
Da, numai că acum vreau mai mult. Doresc o trupă cu pretenţii, care să vrea performanţă.
Aici lucrează 18 tehnicieni români
În Arabia au avut de lucru în ultima stagiune 18 antrenori români, între care Mulţescu (Al Taawon din Buraydah – foto medalion), Ion Marin (Al Ettifaq) sau Marian Bondrea (Al Riyadh, liga a II-a. Ploieşteanul Eusebiu Tudor (25 de ani), tehnician al Al Ettifaq tineret, explică: “Chiar şi la tineret se dau prime, unele la nivelul Diviziei B de la noi, de 400 de dolari. La nivel de seniori, în prima ligă, media contractelor este de 150.000 $ pe an. Sunt şi tehnicieni care au salariu anual de milioane de dolari, la echipele mari, precum Al Hilal sau AlIttihad”.