În fiecare miercuri şi vineri, vietnamezii se echipează, ocupă terenurile din Complexul Studenţesc Tei, îşi scot rachetele şi se pun repede pe treabă. Şi pe distracţie, bineînţeles!
Combat stresul prin sport
“Pentru noi, tenisul e o pasiune, dar şi un stil de viaţă, un mod de protecţie împotriva stresului. Am fondat un club. Suntem 18 jucători înscrişi”, spune simpaticul Chu Hai Ha (40 de ani), care conduce în România o afacere în industria alimentară.
“Am venit acum cinci ani din Ucraina. Momentan, avem fabrică în Bucureşti, cu 60 de angajaţi români. Producem piure de cartofi instant, supă instant,condimente pentru mâncare. Avem reţea de distribuţie pentru toată ţara. Fabricăm şi pentru export, către ţările Baltice, Bulgaria, Georgia”, dezvăluie Chu.
Preşedintele “Vietnamese Tennis Club in Romania”, Pham Minh Dung (52 de ani), a venit prima oară în ţara noastră tocmai în 1975. “Am terminat liceul în Vietnam şi m-a trimis statul aici când aveam 18 ani. În 1992, când am început afacerile, nu prea erau vietnamezi, doar câţiva căsătoriţi cu românce”, îşi aminteşte Pham, patron al unei societăţi imobiliare.
“Pe timp de criză, nimic nu merge bine. De doi ani trebuie să accept, e o stagnare. Dar trebuie să lupt”. Acum, comunitatea vietnamezilor din România numără în jur de 500 de persoane, marea majoritate, comercianţi, ocupându-se cu vânzări en-gros.
Ţine cu Steaua şi e mort după Gică Hagi
Pentru Chu Hai Ha, în materie de fotbal, Steaua e clubul favorit.
“Fiind la facultate, când eram în Ucraina, am văzut finala de la Sevilla cu Barcelona. Încă n-am fost pe stadion, dar mă voi duce cât de curând”, a precizat Chu.
Vietnamezul îi admiră din fotbalul românesc pe Hagi şi pe Gică Popescu.
Mănâncă ciorbă de văcuţă şi fasole cu ciolan
Chu Hai Ha e căsătorit cu o rusoaică şi are două fete, de 12, respectiv 7 ani, care învaţă la Bucureşti şi vorbesc româneşte la perfecţie.
“Fiind o familie internaţională, meniul e foarte diversificat. Mâncăm salată rusească, multe feluri de peşte, orez, dar şi mâncare românească. Îmi plac micii, sarmalele, ciorba de văcuţă, de burtă, fasole cu ciolan”.