Pilica Popescu (76 de ani), antrenorul care a luat titlul in 1962, face o paralela intre generatia de atunci si cea de azi.
Antrenorul nationalei Romaniei, campioana mondiala in 1962 si vicecampioana mondiala in 1973, Constantin Popescu, a declarat ca performantele handbalistelor romane la actuala editie a CM din Rusia se datoreaza faptului ca au inteles sa joace pentru echipa si nu pentru ele.
Despre antrenor. “Am fost in conducerea tehnica a nationalei si in 1996, si in 2000, dar nici eu, nici alti antrenori, nu am reusit sa disciplinam echipa ca Tadici. E mana forte, stie sa le mobilizeze si sa le treaca peste momentele grele. Pana acum conta afirmarea individuala la lotul national, dar acum s-a inteles ca vedeta e echipa. Asta i se datoreaza lui Tadici!”
Despre echipa. “Pana acum, in echipa Romaniei era concurs de aruncari intre interi, dar in Rusia s-a vazut jocul colectiv”.
Despre joc. “Au fost momente de adevarata arta si n-o spun metaforic. Romania va face o mare performanta, sunt convins. Poate invinge Ungaria in semifinale, iar in ultimul act, cu Rusia, cum spun toti specialistii, putem juca de la egal la egal. Poate razbunam semifinalele Europenelor din 2000, din Romania, cand Ungaria ne-a invins.”.
Paralela. Antrenorul si-a amintit de competitia in care Romania a obtinut singurul titlu mondial din palmares: “In 1962 a fost ceva de vis. Romania avea deja doua titluri mondiale, dar la handbal in 11. In finala din 1962 am jucat pe Republicii, pe zgura, in aer liber. Au fost 35.000 de spectatori, record mondial de audienta la acea vreme si am reusit sa castigam in fata Danemarcei, cu 8-5”.
In opinia tehnicianului de 77 de ani, intre generatiile medaliate cu aur, in 1962, si cu argint, in 1973, si cea de acum, exista asemanari. “Au cateva puncte comune si ma refer aici la maturitate, psihic si tehnica. Si generatiile de atunci, exact ca si cea de acum, ajunsesera la apogeu, ca varsta si valoare. Apoi, pe vremea noastra nu exista expresia mentalitate de invingator, dar stiam ca poate veni oricine sa se lupte cu noi, chiar si Cassius Clay, ca luptam pana la final. La fel sunt si fetele acum si pe asta mizez cand spun ca pot ajunge in finala Mondialelor din Rusia”.
Medalia de argint de la Mondialul din ‘73 a fost obtinut tot de Pilica Popescu cu generatia din 1973.
La Europenele din 2000, de la Bucuresti, antrenorul Pilica-Popescu era in stafful tehnic, insa septuagenarul tehnician nu a putut-o duce pe Simona Gogarla (in galben) si pe colegele ei decat pe locul patru.