In ultimii ani, inclestarea Rapid-Steaua a capatat mai multa stralucire chiar decat eternul derby Steaua-Dinamo. Pana la venirea lui Mircea Lucescu pe banca Rapidului, Giulestiul nu se putea lauda decat cu cateva piedici nevinovate puse unui rival care nu il luase in serios niciodata. Titlul luat in 1999, venit dupa o pauza de 22 de ani, a completat triada de succes a fotbalului romanesc, ciobita de caderea ireversibila a Craiovei. Jocurile dintre Steaua si Rapid au depasit rivalitatea de cartier si au devenit evenimente de prima mana. Istoria recenta retine cateva partide memorabile intre giulesteni si stelisti, preludii vibrante ale “sfertului” de finala care ne-a facut vedete in Europa.
17 iunie 1999 (Steaua – Rapid 2-2): Salvatorul Belodedici
A fost una dintre cele mai spectaculoase finale din istoria Cupei Romaniei. In fata a 50.000 de spectatori, Steaua si Rapid, antrenate de Emeric Ienei, respectiv de Mircea Lucescu, cu Belodedici, Lacatus, Sabau si Danut Lupu in teren, au fost protagonistele unui meci antologic. Dupa o prima repriza mai retinuta, partida a fost incredibila in partea secunda. Ciocoiu a deschis scorul pentru stelisti (min. 68), dar Jean Barbu a replicat printr-o “dubla” ce parea sa inchida meciul (min. 71 si 81).
In ultimul minut, Belodedici a gasit insa plasa portii lui Lobont si a trimis meciul in prelungiri. Cum nu s-a mai marcat, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare, acolo unde Steaua a invins cu 4-2. Au marcat Rosu, Sumudica, Militaru, Trica, Iencsi si Lincar, au ratat rapidistii Bundea si Pancu.
7 octombrie 1999 (Rapid – Steaua 5-0): Lucescu l-a umilit pe Ienei
La 4 luni de la infrangerea dramatica din finala Cupei, Rapidul s-a revansat in Supercupa.
Tot pe “National”, de data aceasta in fata unei asistente reduse, doar 6.000 de oameni, trupa lui Mircea Lucescu a umilit-o pe cea a lui Ienei: 5-0! Dupa cum o arata si scorul, aproape ca s-a jucat numai la poarta stelistului Hotoboc.
Eroii jocului au fost Sergiu Radu, autorul unei “triple” (min. 3, 69, 72), si Marius Maldarasanu (foto), care a gasit si el de doua ori plasa stelista (min. 25 si 89). Distributia nu a mai fost stralucitoare ca in finala Cupei. Disparusera Lacatus, Belodedici, Sabau si Pancu, in schimb incercau sa se afirme Mugur Bolohan, Constantin Schumacher, George Ogararu sau Marius Luca. Pentru Steaua a fost prologul unui campionat cenusiu, incheiat pe locul patru, in timp ce Rapid a secondat-o pe campioana Dinamo.
21 octombrie 2001 (Rapid – Steaua 3-0): A castigat pe mana lui Pancu
In etapa a 10-a a campionatului, Rapidul lui Viorel Hizo a invins Steaua lui Victor Piturca, 3-0, doua dintre goluri fiind realizate de Pancu: sut din lovitura libera de la 25 de metri (min. 16) si reluare din apropiere a unei centrari a lui Sumudica (min. 70). Reusita lui Mutica (min. 80) a rotunjit scorul, prea mare fata de realitatea din teren. La 1-0, pe o semnalizare a asistentului Constantinescu, Augustus Constantin a anulat un gol marcat de Neaga, dupa o faza la care mai conlucrasera P. Stoica si Danciulescu (foto). Ar mai fi de retinut si razboiul absurd al galeriilor, care s-au injurat in toate felurile, desi liderii acestora anuntasera inaintea partidei ca au incheiat un pact de neagresiune.
21 martie 2004 (Steaua – Rapid 3-3): 6 goluri in 66 de minute
Meciul din etapa a 17-a a fost jocul de gala al campionatului. Aflate pe locurile 2 si 3, la 9 puncte, respectiv la 12 de liderul Dinamo, Steaua si Rapid au jucat doar pentru spectacol. Steaua a trecut la conducere inca din start, prin Fl. Dumitru (min. 5), executantul unei lovituri libere ce a gasit vinclul portii lui Dolha. Giulestenii, antrenati de Dan Petrescu, au replicat prin lovitura de cap a lui Galamaz (min. 14), dar s-au vazut condusi cu 3-1 in doar 3 minute, dupa “capul” lui Dinita (min. 34) si “bomba” lui D. Munteanu (min. 37). Repriza s-a incheiat insa cu reusita marocanului Ziyati, care a relansat meciul. Dupa 5 goluri in prima parte si un alt gol anulat lui Radoi, in ultimele 45 de minute s-a jucat mult mai prudent. A gafat insa Radoi, mingea a fost recuperata de Maldarasanu, iar D. Niculae (foto, in stanga, min. 66) a incheiat cu gol un contraatac furibund.