Cei doi soţi locuiesc în Bucureşti, împreună cu Gabriel Bădescu (foto mic), antrenorul prin care s-au cunoscut.
Anca şi Runar Heltne formează un cuplu de 9 ani şi sunt şi colegi de antrenamente |
Acasă, în Norvegia, Runar a făcut, între 6 şi 17 ani, judo, fotbal, volei şi handbal, oprindu-se apoi la atletism pe distanţe medii. Aşa a intrat pe mâna a trei antrenori români, Dan Simion, Adrian Preoteasa şi Antonian Pandele, care îşi desfăşurau activitatea în Norvegia. “M-au întrebat, în 2000, dacă vreau să vin în România să mă pregătesc. Mi-au făcut legătura cu Gabriel Bădescu, care o antrena şi pe Anca, la Câmpulung Muscel”, spune “Rune”.
“În anul 2000, a venit, ne-am cunoscut, iar în ianuarie 2001 ne-am căsătorit. S-a adaptat foarte repede. A vorbit iniţial în engleză, apoi, după o lună, a început să prin- dă româneşte. Între timp, a făcut meditaţii pentru gramatică şi a reuşit să termine două facultăţi în limba română, Educaţie Fizică şi Kinetoterapie. Anul acesta îşi va da doctoratul”, îl completează Anca.
Anca Heltne este cea mai bună aruncătoare de greutăţi din ţara noastră | Anca a ieşit de şapte ori campioană naţională |
Runar a terminat două facultăţi la noi în ţară
Scandinavul e încântat de ţara noastră, dar trebuie să-şi reînnoiască permisul de şedere, scadent luna viitoare. “E mai frumos aici, sunt condiţii mai bune pentru atletism decât în Norvegia. Cele mai mari diferenţe dintre cele două ţări sunt clima, mâncarea, dar şi firea oamenilor. Românii sunt mai calzi, în timp ce norvegienii sunt mai retraşi. Mă înţeleg bine cu socrii, dar sunt dezamăgit că nu pot concura la campionatele naţionale ale României decât în afara clasamentului. Am permis de şedere valabil cinci ani şi trebuie să-l reînnoiesc luna viitoare”, a mai declarat decatlonistul.
Doar 1.200 de lei pentru titlul naţional
Anca ne-a mărturisit că e dezamăgită de premiile mici acordate pentru performanţe: “Pentru titlul de campioană naţională am luat 1.200 de lei, iar pentru bronzul din 2009, de la CE de la Torino, 5.500 de lei. În alte ţări se dau zeci de mii de euro pentru o medalie. Când voi fi antrenoare, mă mut în Norvegia”.
La Mondiale, în primele patru
Anca Heltne a participat recent la CM Indoor de la Doha. Aruncătoarea, de şapte ori campioană naţională, s-a clasat pe locul şapte (18,86 m). În perioada 20-21 martie, ea va participa, în Franţa, la Cupa Europei la aruncări de iarnă.
A încercat să ia cetăţenia norvegiană
Anca spune că a încercat să-şi ia cetăţenia norvegiană, dar că pentru asta ar fi trebuit să renunţe la sport: “Am încercat o dată, în 2006, dar trebuia să stau în Norvegia trei ani, după care urmau alţi 2-3 ani în care se făcea transferul internaţional. Nu merita şi nici nu am învăţat limba, ştiu doar câteva expresii”.
Decatlonistul Runar Heltne crede că în România sunt condiţii mai bune de antrenament |