Şi cum englezii ţin la etichetă şi vor ca întreprinderile lor să se bucure de succes, organizatorii ediţiei 2014 promit ca întrecerea ce va debuta mâine şi se va încheia după două săptămâni, pe 6 iunie, să fie dintre cele mai reuşite, dacă nu cea mai cea dintre toate de până acum.
Oamenii nevăzuți din spatele jucătorilor de tenis
Fireşte că sportivii sunt principalii protagonişti ai turneului londonez, însă în umbra lor se află numeroşi oameni, mulţi dintre ei necunoscuţi şi destui cei care vor trudi în regim de voluntariat. Aşa sunt şi tinerii care, în zilele acestea, de vineri şi până astăzi, i-am observat trudind pe lângă terenuri. Unii dintre ei adunând hârtiile care mai erau lăsate pe lângă vreun teren. Alţii cărând ghivece cu flori pe alei.
La sosirea în complex, în dimineaţa de sâmbătă, nu mare mi-a fost mirare când, înaintând pe stradă dinspre Southfields, am observat cum un grup de tineri ştergeau de praf gardul ce împrejmuieşte terenurile anexe, cele pe care s-au antrenat jucătorii. Aceeaşi operaţiune s-a desfăşurat în întreg complexul. Balustradele de la scări, panourile, chioşcurile, scaunele, totul a fost curăţat de aceşti voluntari.
Întrebându-i de ce fac asta, câţiva dintre ei mi-au răspuns că pentru ei reprezintă o onoare să lucreze pentru turneul de la Wimbledon, mai cu seamă că în CV-ul lor va figura că au prestat această muncă în folosul comunităţii. Mai norocoşi sunt şoferii maşinilor oficiale, mai ales a celor cu care se transportă jucătorii participanţi la turneu, ei având ocazia să schimbe şi câteva vorbe cu importanţii lor pasageri. Fireşte că în acest caz recrutarea se face cu mai mare atenţie, după criterii foarte strice, organizatorii încercând să evite orice risc de producere a unor incidente nedorite.
Saci de plastic pentru depozitarea gunoaielor
În momentul în care am părăsit complexul Wimbledon, spre seară, pe aceeași stradă pe care am venit am avut o altă surpriză. Pe gardul care era șters de praf, dimineață, erau puși, la distanțe mici, saci de plastic pentru depozitat gunoaiele. După cum se știe, după atentatele care au zguduit Londra, în urmă cu un deceniu, coșurile de gunoi clasice, din tablă, au dispărut din metropolă. Ele au fost înlocuite mai apoi de pungi mari de plastic astfel încât să fie vizibil conținutul lor. Soluția nu este una estetică, dar e practică.