Specialiştii care se ocupă cu alcătuirea subiectelor pentru examenele naţionale sunt maeştri la capitolul gafe! Dacă reprezentanţii Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) şi-au arătat “măiestria” greşind subiectele la tezele unice de la limba română şi istorie, lucrurile nu stau mai bine nici când vine vorba de Bacalaureat! Variantele de subiecte au avut aproape 1.000 de greşeli “reparate” în 49 de erate.
Elevii de clasa a XII-a au avut parte de “surprize” încă din perioada de pregătire a examenelor. Subiectele propuse de Ministerul Educaţiei pentru Bacalaureat şi publicate pe site-ul https://subiecte2009. edu.ro, au avut aproape o mie de greşeli. A fost nevoie de ajutorul profesorilor din ţară pentru ca aceste greşeli să fie îndreptate. În acest fel, acum subiectele de pe internet sunt pline de erate. Pe lângă greşelile gramaticale, specialiştii care au elaborat subiectele au avut şi probleme de conţinut. De exemplu, la geografie, unul dintre subiecte cerea situarea deşertului Atacama pe un continent. Din variantele de răspuns lipsea tocmai cea corectă. La chimie însă, specialiştii au confundat permanganatul de potasiu cu permanganatul de sodiu. Reprezentanţii ministerului susţin că este posibil să mai existe greşeli, dar că acestea vor fi corectate până în ziua examenului.
S-a întâmplat şi la tezele unice
La teza de anul acesta de la limba şi literatura română, elevii au avut unul din subiecte greşite. Două personaje din schiţa “Triumful talentului”, scrisă de I.L. Caragiale, au fost încurcate. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au luat nici o măsură. La câteva zile distanţă, specialiştii în subiecte o dau în bară din nou. În varianta extrasă pentru teza la istorie, Armata a II-a a României este înlocuită cu Armata I.