Prima zi a mult așteptatei contraofensive ucrainene ar putea fi cea mai lungă dintre toate pentru forțele armate ale Kievului. Și asta pentru că faza inițială a unui atac modelează adesea caracterul luptelor ulterioare, poate decide victoria sau înfrângerea și determină impactul strategic al ofensivei, scrie Franz-Stefan Gady, expert al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, într-o analiză din Foreign Policy.

Despre ofensiva programată a Ucrainei s-a scris deja foarte mult, și întreaga lume a aflat, cu ocazia scurgerii de documente secrete americane, că oficialii americani nu se așteaptă la mari progrese. Am mai aflat, de asemenea, că Ucraina însăși a pierdut numeroși militari și că întâmpină greutăți în a aduna o forță experimentată și bine antrenată pentru a susține un asalt de succes.

Cele mai multe speculații și dezbateri fac referire la momentul și locul în care forțele ucrainene vor lovi, la cât de mare este forța de atac pe care Ucraina a reușit să o adune și la impactul pe care îl vor avea armele occidentale recent furnizate.

Este puțin probabil să știe cineva din afara înaltului comandament ucrainean dacă Ucraina are acum un avantaj decisiv în ceea ce privește puterea de foc, muniția, numărul de trupe și logistica. Știm însă că, în ultimele luni, războiul a fost unul de uzură – că niciuna dintre părți nu pare să aibă un avantaj decisiv și că fiecare încearcă să o epuizeze pe cealaltă, în lupte precum cea din Bahmut.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Indiferent ce se va întâmpla în Ziua Z a ofensivei, scrie Franz-Stefan Gady, nu va fi ușor pentru forțele ucrainene să evite uzura războiului, chiar dacă vor avea numeroși militari, bine pregătiți și bine echipați.

De fapt, spune expertul, există probabil o singură cale prin care Kievul poate obține un succes clar în primele ore ale ofensivei, iar asta ar presupune o lovitură puternică și fulgerătoare, care să paralizeze conducerea militară rusă și să declanșeze panica în rândul militarilor ruși.

Panică și paralizie

Kievul, explică Gady, va avea o șansă mare de succes, dacă soldații ruși vor fugi din fața avansului ucrainean fără să opună prea multă rezistență. Însă pentru a obține un astfel de efect, nu va fi suficient ca Ucraina să mobilizeze pur și simplu un număr mare de militari.

Mai degrabă, spune expertul, factori intangibili, cum ar fi surpriza tactică, leadershipul pe câmpul de luptă și moralul luptătorilor, vor fi probabil decisivi în primele 24 de ore ale unui atac. Acești factori ar putea provoca panică în rândul soldaților ruși, ar putea paraliza conducerea militară rusă și provoca un blocaj în sistemul de comandă.

În acest scenariu optimist pentru Kiev, coloanele blindate ucrainene ar străpunge apărarea rusă stratificată, ar avansa rapid în spatele liniilor și ar amenința punctele de comandă și control, cum ar fi cartierele generale militare și centrele de aprovizionare, agravând panica și paralizia.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Partea bună este că o astfel de acțiune are un precedent – este exact ce s-a întâmplat în timpul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei din septembrie 2022, în regiunea Harkov.

Ucrainenii au creat condițiile pentru atac cu o campanie de atacuri de artilerie. Apoi, chiar dacă rușii observaseră acumularea de forțe, atacatorii au reușit o surpriză tactică, au mobilizat efective superioare, au provocat o panică temporară și au declanșat o ruptură în lanțul de comandă rusesc.

Toate acestea au întârziat mobilizarea rapidă a rezervelor rusești care ar fi putut stabiliza linia frontului. Drept urmare, Ucraina a eliberat în 10 zile peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat de ruși.

Primele 24 de ore ale acestei ofensive au fost decisive, deoarece avansul inițial al Ucrainei și exploatarea breșei din linia frontului au declanșat haos și panică în tabăra rusească, spune Gady. În viitoarea ofensivă de primăvară, Ucraina va încerca probabil să reproducă caracterul fulgerător al ofensivei din Harkov, subliniază el.

Surpriza tactică

Obținerea surprizei tactice în primele ore ale ofensivei va fi crucială, deoarece aceasta crește șansa unei superiorități locale a puterii de foc și a unei corelări a forțelor, cel puțin pentru o perioadă scurtă, spune expertul.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Acest lucru nu prespune ca mobilizarea forțelor ucrainene să rămână secretă – un scenariu oricum puțin probabil, având în vedere existența imaginilor din satelit, precum și omniprezența dronelor ieftine pe câmpul de luptă.

Mai degrabă, pentru a întinde forțele rusești și pentru a preveni o concentrare a acestora, Ucraina va trebui să inducă în eroare Rusia cu privire la locul și momentul în care trupele ei vor lovi.

În același timp, Ucraina va trebui să se asigure că locul ales pentru o eventuală breșă poate fi extins rapid, pentru a permite o pătrundere în profunzime – de exemplu, prin capturarea rapidă a unor drumuri, intersecții sau noduri feroviare importante.

Bineînțeles, observă expertul în analiza Foreign Policy, apărarea rusă va trebui mai întâi să fie depășită. Iar acest lucru nu este simplu.

Cum arată apărarea stratificată a Rusiei

Un analist al serviciilor de informații ucrainene a împărtășit o descriere detaliată a apărării rusești din sudul țării: o rețea formidabilă de câmpuri minate, blocuri de beton în formă de piramidă cunoscute sub numele de „dinți de dragon”, șanțuri antitanc și alte tranșee.

Mai mult, de la înfrângerea din Harkov și retragerea din Herson, Rusia a desfășurat acum un număr mai mare de trupe de-a lungul unei linii de front semnificativ mai scurte.

Va fi foarte dificil pentru Ucraina să obțină o superioritate de foc suficientă pentru a distruge rapid aceste apărări stratificate și, în mod similar, va fi la fel de greu să concentreze suficiente trupe pentru a cuceri rapid pozițiile rusești, scrie Gady.

Asta și pentru că, de obicei, o ofensivă de succes necesită ca atacatorul să aibă substanțial mai multe trupe decât apărătorul.

Înaintarea rapidă sub focul intens al rușilor va fi deosebit de dificilă, având în vedere necesitatea de a depăși această apărare stratificată.

Deminarea unui culoar, operațiune necesară pentru a asigura avansul tancurilor și al altor vehicule, curățarea „dinților de dragon” și deschiderea de breșe necesită echipamente, abilități specializate și, evident, timp.

Ingredientele unui asalt reușit

Cel mai probabil scenariu de succes este cel în care ucrainenii ar reuși să îi forțeze pe ruși să își abandoneze pozițiile defensive fără prea multă luptă – poate prin inducerea ideii că pozițiile lor au fost flancate, iar ei sunt acum în pericol să fie încercuiți, scrie expertul.

Acest obiectiv ar putea fi realizat prin identificarea unui punct în care aceste straturi ale apărării rusești sunt mai slabe.

În această fază inițială, spune Gady, conducerea tactică va fi crucială, în special capacitatea ofițerilor ucraineni de la niveluri inferioare de comandă de a lua decizii și de a le executa, pentru a exploata diverse oportunități pe câmpul de luptă.

Ce înseamnă asta? Fiecare operațiune militară este, într-un fel sau altul, un haos organizat, spune expertul. Acest lucru este și mai adevărat pentru atacatori: unitățile pot greși drumul, coordonarea poate fi dificilă din cauza bruiajului comunicațiilor și chiar și determinarea precisă a locului unde se află inamicul este mult mai dificilă în timp ce totul este în mișcare.

O conducere tactică solidă este, prin urmare, crucială pentru a depăși sau cel puțin a atenua toate aceste dificultăți.

Leadershipul pe câmpul de luptă este, de asemenea, crucial, deoarece are un impact direct asupra moralului luptătorilor, subliniază analistul. Soldații care nu au încredere în liderii lor vor rămâne rapid fără moral, iar dacă acest lucru se întâmplă, ucrainenii ar putea fi cei care intră în panică, spune el.

Ofițerii aflați în focul luptei vor avea responsabilități mari, fiind nevoiți să detecteze punctele slabe din apărarea rusă și să le exploateze rapid, prin împingerea mai multor formațiuni blindate prin acel loc, cu scopul de a ajunge în spatele rușilor.

Acest lucru necesită asumarea unor riscuri uriașe – de exemplu, operarea temporară în afara umbrelei de apărare aeriană – și, în consecință, necesită trupe foarte motivate, avertizează Gady. Cel care are avantajul conducerii tactice și al moralului la începutul atacului va fi mai puțin predispus la panică și va avea mai multe șanse să aibă un avantaj strategic, care va dura probabil dincolo de primele 24 de ore, speculează expertul.

În afară de surpriza tactică, leadership și moral, mai există un alt factor care va determina succesul contraofensivei: în ce măsură partea rusă va fi capabilă să își mobilizeze rapid rezerva operațională?

Și acest lucru va fi determinat în mare măsură în primele 24 de ore, crede Gady. Dacă o panică generală blochează drumurile cu forțele rusești în retragere, rezervele mobile ținute în spate vor avea dificultăți în a ajunge pe linia frontului pentru a închide breșa creată de ucraineni – asta dacă aceste rezerve rusești sunt disponibile, mai spune autorul analizei.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (4)

UDAR007   •   22.04.2023, 09:13

Franz-Stefan Gady, un încorporat in armata americană in timpul invaziei Afganistanului de catre USA, membru in diferite paduchelnite ale CIA, adica activist cu propaganda politico-militara...despre calitatea si obiectivitatea articolului,concluzia este ca rau a ajuns Foreign Policy sa promoveze asa nulitate,dar unde-i ordin cu placere

Jumbo   •   22.04.2023, 07:35

Stiti cum vor invinge rusii? 3 hipersonice cu focoase nucleare multiple pt dua. Doar 3. SUA nu va mai exista, ucrainuenii il vor plimba intr o cusca pe slugoiul lui Rotschild, cersenski. Slava sua, hahahahahahaha

    andrei.v.c   •   22.04.2023, 12:00

    Jumbo   •  22.04.2023, 07:35

    Stiti cum vor invinge rusii? 3 hipersonice cu focoase nucleare multiple pt dua. Doar 3. SUA nu va mai exista, ucrainuenii il vor plimba intr o cusca pe slugoiul lui Rotschild, cersenski. Slava sua, hahahahahahaha

    Daca așa de tare nu îți place SUA de ce postezi pe internet? Folosind tehnologie americană? Dar dacă ai internet caută să vezi cu rusnacii folosesc tancuri din 1948. Și tu vorbești de supersonice haha. ***

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

dinamo_forever_77   •   21.04.2023, 23:01

Garantat o sa vina aceasta surpriza pentru orci!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI