Procurorii DIICOT Cluj au declarat că această rețea era condusă de un anume Cosmin Muntean, din Cluj-Napoca. Aceasta avea trei locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean, fratele lui Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și Dorin Gabriel Poruțiu. Anchetatorii mai spun că afacerile au „pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special.
Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.
Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea profituri de zeci de milioane de lei. În cinci ani de funcționare, profitul estimat este de 55 de milioane de lei. Banii erau ascunși în off-shore din Insulele Virgine Britanice.
Trimiși în judecată după 4 ani
„Prin rechizitoriul din data de 28.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 24 inculpaţi (parte din aceștia având profesia de farmacist), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, scoatere din țară de droguri de risc și de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și spălarea banilor”, a transmis azi DIICOT.
Cum funcționa rețeaua
Potrivit anchetatorilor, gruparea a fost înființată în 2010, a funcționat până în 2018 și a avut drept scop procurarea și trimiterea în străinătate de medicamente aflate sub control național, fără respectarea dispozițiilor legale.
Liderul grupului infracțional organizat, profitând de împrejurarea că avea cunoștințe care activau în domeniul farmaceutic, a inițiat și organizat o întreagă structură care a evoluat și s-a dezvoltat în timp, prin intermediul căreia au fost exportate către destinatari din Statele Unite ale Americii și alte 29 de state din Europa (Marea Britanie, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria) medicamente aflate sub control național.
În 2012, grupul avea doar patru persoane. În timp, Cosmin Muntean a înființat trei site-uri 247medication.com, paianaz.com, 125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei. Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice.
Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate. Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens.
După ce rețeta era „confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice, potrivit Știri de Cluj.
Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj-Napoca. Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori, ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea.
În ceea ce privește infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, s-a reținut că o parte dintre inculpați, fără a deține un titlu de calificare în farmacie, a comercializat medicamente aflate sub control national, a mai transmis DIICOT.
„În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii privind peste 50 de bunuri imobile, 13 vehicule, conturi bancare și sume de bani de peste 160.000 de lei și 40.000 de euro. În vederea probării activității infracționale au fost utilizate instrumente de cooperare internațională cu autoritățile judicare din Statele Unite ale Americii și alte 29 de state din Europa”, se mai arată în comunicat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Jumbo • 15.10.2022, 19:14
Doamneeeee, cata munca la procurorii astia😀😀😀. Poate totuși încearcă sa i adune pe cei vreun milion de drogați și traficanți care ne omoară curând pe străzi iar sistemul mafiot ii va interna câte 3 ani în ospicii, poate îl arestați pe CÎtu, ala care ne a jefuit tara cu 1.000.000.000 euro cumpărând vaccinuri pe care le dam la gunoi, poate o arestați pe clothilde, aia pe care a văzut o toată tara cum mătrasea voturile