asigurarea curateniei cladirii din Piata Revolutiei unde alesii isi desfasoara activitatea. Este adevarat ca suma cea mai mare, aproape 18 miliarde jumatate, s-a dus pe plata telefoanelor si posta, dar nici cele 800 de milioane cheltuite pe maturi, galeti si alte materiale de curatat nu sunt de neglijat.
Biroul Permanent al Senatului a luat ieri cunostinta de executia bugetara si descarcarea de gestiune a bugetului Senatului pe 2003. Din totalul celor aproape 600 de miliarde, senatorii au consumat aproape 500 de miliarde intr-un an de zile. Cea mai mare suma s-a dus pe cheltuielile cu salariile senatorilor si ale angajatilor Senatului – circa 163 de miliarde. Aproape 100 de miliarde s-au cheltuit insa si cu deplasarile alesilor in tara si strainatate. Pentru ca a fost un an preelectoral, senatorii „s-au plimbat” mai mult pe meleagurile mioritice – in suma de 65 de miliarde, trecand pe locul doi „excursiile” peste hotare, care de aceasta data nu s-au ridicat decat la 27 de miliarde de lei. incalzirea senatorilor doar in anul care a trecut a costat in jur de trei miliarde de lei, in timp ce iluminatul a fost ceva mai mult, 3 miliarde jumatate. Mai mult insa decat incalzitul si iluminatul alesilor au costat furniturile de birou care au ajuns la aproape patru miliarde.
Pentru ca sunt niste oameni studiosi, senatorii au cheltuit in 2003 4,3 miliarde pentru carti si publicatii, in timp ce pentru „scolirea” angajatilor nu au mai dat decat 100 de milioane, desi initial au alocat 500 de milioane. Cum obrazul subtire cu cheltuiala se tine, Senatul a avut nevoie in anul care s-a scurs de 26,8 miliarde de lei pentru intretinerea vilelor si caselor de oaspeti, primiri de oaspeti straini, dar si pentru protectia muncii si fondul presedintelui. Cotizatiile internationale sunt o alta „obligatie” pe care Senatul trebuie sa o respecte din punct de vedere financiar.
Astfel, cotizatiile externe s-au ridicat anul trecut la 17,1 miliarde lei. Ca sa nu fie insa prinsi pe picior gresit senatorii si-au mai alocat 25,8 miliarde pentru alte cheltuieli la capitolul destinat cheltuielilor materiale si servicii. Desi suma cheltuita pe ansamblu, 472,5 miliarde, de catre senatori este „frumusica”, raportul Curtii de Conturi precizeaza ca cheltuielile s-au facut pentru nevoi strict reale, evitandu-se cele „neoportune si neeconomicoase”.