În 2015, Oskar Gröning a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar nu a început executarea pedepsei ca urmare a unei serii de recursuri și cereri de clemență în care a invocat starea sa de sănătate. Vineri, el a decedat într-un spital german.
”Contabilul de la Auschwitz” avea rolul de a colecta banii și obiectele de valoare găsite asupra noilor sosiți în lagăr și apoi valorificarea acestora. El a recunoscut că a fost martor la uciderea celor aproape 300.000 de evrei închiși aici, dar spune că nu a comis nicio crimă și a depus în repetate rânduri cereri de clemență pe baza acestui fapt.
Fostul ofițer nazist a început să lucreze în lagărul de concentrare de la Auschwitz în 1942, la vârsta de 21 de ani. Adresându-se judecătorilor, el a spus: „Îmi cer iertare. Din punct de vedere moral sunt vinovat, dar dacă am comis fapte care să încalce legea penală rămâne să decideți dumneavoastră”.
El a fost condamnat la patru ani de închisoare, deși nu există nici o dovadă care să îl lege direct de comiterea unir crime.
Procesul lui Gröning a fost considerat un punct de referință pentru Germania, unde mulți foști ofițeri SS au fost lăsați în libertate deoarece nu exista nici o dovadă care să îi lege de decesele individuale.
Deutsche Welle scrie că este foarte posibil ca Gröning să fie ultimul criminal nazist care a fost judecat.
Sub 50 dintre cei aproximativ 6.500 de gardieni din Auschwitz care au supraviețuit războiului au fost condamnați, restul rămânând în libertate.
De la funcționar bancar la ofițer nazist
Gröning s-a născut în 1921 în Saxonia Inferioară în Germania, iar mama lui a murit când avea patru ani. Tatăl său era un naționalist mândru, supărat de modul în care Germania era tratată în cadrul acordului de pace semnat după primul război mondial. Acest resentiment a crescut atunci când afacerea sa de textile a dat faliment în 1929.
Gröning s-a alăturat Tineretului lui Hitler, iar la 17 ani a început să se pregătească pentru a deveni funcționar bancar. Când a izbucnit războiul, el a vrut să calce pe urmele bunicilor săi și să se alăture unei unități de armată germană „elită”. Așa a ajuns să se înscrie în Waffen SS și a ajuns în Auschwitz în 1942.
Când războiul s-a terminat, Gröning a început să ducă o viață liniștită în Lüneburg Heath, Saxonia Inferioară, unde a lucrat într-o fabrică de sticlă.
Zeci de ani mai târziu, când a auzit că oamenii au negat Holocaustul, a decis să rupă tăcerea, fiind unul dintre puținii fosți ofițeri naziști care au făcut acest lucru. „Am văzut camerele de gazare. Am văzut crematoriile”, a declarat el pentru BBC în documentarul ”Auschwitz ”din 2005.
Citește și: O prostituată din SUA a câștigat aproape 1.000.000 de dolari lucrând legal. A povestit presei cum se desfășoara viața ei