Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au început operaţiuni de golire parţială a lacului Tăul Mare, motopompe de mare capacitate fiind duse în zona lacului cu ajutorul utilajelor grele. Intervenția a început înainte de ora 12:00.
În jurul orei 14.30, a fost pusă în funcțiune a treia motopompă. Pomparea se face gradual, ținând cont de condițiile din aval.
„A fost o perioadă de secetă prelungită, pe semne că s-au făcut nişte fisuri şi a venit o perioadă ploioasă, a intrat apa. Și-au pus casele chiar pe marginea pârâului. Dacă, doamne ferește, se rupe barajul, nu mai controlezi nimic. Așa, cu pompe, controlezi tot”, a declarat pentru ObservatorNews. Costică Sofronie, expert tehnic baraje, Universitatea Tehnică Cluj.
Cât durează operațiunea
Raed Arafat, șeful DSU, a declarat în această dimineață că 268 de persoane ar fi trebuie evacute până la stabilirea situaţiei şi a nivelului de risc. „Din cele 268, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude, 14 au apelat la cu mijloacele ISU”, a spus șeful DSU.
El a precizat că restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.
Autoritățile estimează că operațiunea de golire a barajului va dura în jur de 3 zile sau mai puțin dacă nu apar probleme
„Dacă valea ne va permite și va susține debitul vom crește progresiv până la șase motopompe sau chiar mai mult, la nevoie putem solicita sprijin din județele limitrofe. Dacă lucrurile merg așa cum au început, adică fără probleme majore și locuri de amplasare a autospecialelor ne va permite să avem adâncimea necesară pentru a extrage ape cu ele, estimăm că în jurul a trei zile, poate mai devreme, am reuși să rezolvăm problema”, a declarat maiorul Botezan Radu, comandat Detașament de Pompieri Alba Iulia și purtător de cuvânt, potrivit Ziarul Unirea.
În continuare rămâne în vigoare recomandarea de evacuare a caselor aflate în aval în Roșia Montană, iar oamenii care vor să rămână în casele lor trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere.
Fisura care a fost semnalată sâmbătă seară la barajul lacului piscicol Tăul Mare din Roșia Montană are forma unui con și un diametru de circa 1 m la nivelul coronamentului. Potrivit autorităților, se pare că s-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei.
A fost o operațiune extrem de dificilă aducerea pompelor pe malul lacului pentru că nu există un drum de acces. Toată dimineața, utilajele au lucrat pentru a crea un drum lung de aproximativ un kilometru pe drum și prin pădure.
Lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908. Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 de metri, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro