Cuprins:
Cauza a ajuns să fie judecată la Alba Iulia după ce toți judecătorii secției penale de la Tribunalul Sibiu s-au declarat incompatibili, având în vedere că au judecat acțiuni ce au avut legătură cu dosarul în faza de urmărire penală.
Trei bărbați, dintre care doar doi au fost prinși de autorități și plasați în arest preventiv, sunt acuzați de omor calificat, tâlhărie calificată și furt calificat. Laurențiu Ghiță (36 de ani) și Marian Cristian Minae (35 de ani), zis „Pușcărie”, au fost identificați la scurt timp după comiterea crimei, în Scoția și Irlanda, de unde au fost aduși în țară. Cei doi sunt închiși la Penitenciarul Aiud și vor participa fizic sau prin videoconferință la derularea procesului.
Manevra care i-a curmat viața omului de afaceri
Al treilea inculpat, Costinel Cosmin Zuleam (32 de ani), nu a fost găsit, urmând a fi judecat în lipsă. Cei trei riscă pedeapsa maximă din sistemul penal românesc, de 30 de ani de închisoare sau chiar detenția pe viață. În dosar sunt șapte părți civile, între care și fiica omului de afaceri, o firmă de transport și Spitalul Județean din Sibiu.
Crima a avut loc pe data de 6 noiembrie 2023. Cei trei bărbați au intrat noaptea în casa omului de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu, l-au imobilizat, l-au lovit violent și au amenințat-o și tâlhărit-o pe fiica acestuia. Cei trei au furat ceasuri în valoare de peste 200.000 de euro. Bărbatul a decedat în urma loviturilor și a modului în care a fost imobilizat. Manevra care a dus la decesul omului de afaceri a fost aplicată de Laurențiu Ghiță și este descrisă astfel în rechizitoriu:
„La finalul activității infracționale, pentru a ascunde comiterea faptelor de tâlhărie din acea noapte, acest inculpat a îndeplinit o simplă formalitate asupra persoanei aflate în neputință de ripostă și a executat o manevră de asfixie mecanică ce a condus la întreruperea fluxului sangvin spre creierul victimei și la instalarea comei pe fondul unei encefalopatii hipoxice și a unui stop cardio-respirator resuscitat inițial, cu consecința survenirii decesului victimei la data de 07.11.2023”.
Ghiță a fost capturat în Scoția, în autoturismul în care se afla fiind identificate și recuperate cele șaisprezece ceasuri, în valoare de peste 200.000 de euro.
Proba ADN culeasă într-o casă nelocuită
Înainte de atac, cei trei au supravegheat timp de două zile casa omului de afaceri dintr-o clădire nelocuită, aflată pe aceeași stradă din Sibiu. Aici, criminaliștii au găsit o probă care a dus la identificarea unuia dintre autori. Este vorba despre un fragment de ambalaj de culoare verde, care ar proveni, potrivit procurorilor, de la un plic cu cafea instant.
În urma unui raport de expertiză criminalistică, realizat în 16 noiembrie 2023, de experții criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică al IGPR, s-a stabilit că pe acea bucată de plastic există un amestec de profiluri genetice din care s-a extras un profil unic parțial al lui Costinel Cosmin Zuleam, care apoi a fost verificat în bazele de date europene.
În acest context, a rezultat o corespondență în Slovenia și trei corespondențe în alte două țări europene. În Slovenia, Zuleam a fost condamnat la 17 luni de închisoare, fiind descoperit tot în urma unui test ADN. A fost prins la trei zile după ce, împreună cu alți doi români, a furat dintr-un centru comercial telefoane mobile de 155.000 de euro. Astfel, profilul genetic al acestuia a rămas în baza de date europeană.
S-ar fi ascuns în portbagajul mașinii
Deși această probă a ajutat la identificarea acestuia și, ulterior, a celorlalți doi autori, în final, Costinel Cosmin Zuleam nu a fost găsit de anchetatorii români, fiind dat în urmărire la nivel internațional. S-a stabilit cu certitudine doar că acesta a fost transportat de Laurențiu Ghiță, în Ungaria, unde ar fi ajuns la Budapesta.
La un moment dat, au existat indicii că se află în Olanda și Marea Britanie, dar verificările realizate cu sprijinul autorităților din aceste țări nu au dus la rezultate concrete. Se bănuiește că și Zuleam ar fi ajuns și el pe teritoriul Marii Britanii, doar că la momentul îmbarcării pe feribot, din localitatea franceză Cherbourg en Cotentin, acesta ar fi intrat în portbagajul mașinii cu care se deplasa, pentru a nu putea fi identificat.
Bărbatul avea deja la activ infracțiuni comise pe teritoriul Uniunii Europene și știa că va fi identificat imediat, dacă va cumpăra bilet pe numele său. Anterior, singura verificare a mai avut loc doar la trecerea frontierei româno-ungare, dar la momentul respectiv, anchetatorii nu aveau nicio informație despre identitatea suspecților.
Raport de expertiză contestat
În procedura de cameră preliminară, avocații celor trei au invocat nelegalitatea sesizării instanței prin rechizitoriu, nelegalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală dispuse, solicitând restituirea actului de sesizare la procuror pentru remedierea neregularităților.
În principal, au solicitat anularea unui raport de primă expertiză, din 8 aprilie 2024, întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Sibiu. Apărătorii au invocat că fusese întocmit anterior un raport de necropsie, înregistrat în 8 noiembrie 2023, care „are valoarea și forța probantă a unei expertize”. S-a mai susținut că, în cazul în care procurorul considera că acest raport de necropsie este unul incomplet, trebuia dispusă, după caz, o completare a acestuia de către același medic legist sau efectuarea unei noi expertize medico-legale de către o comisie de medici.
Magistrații au considerat însă că realizarea raportului de primă expertiză a fost legală și au respins excepția avocaților. „Nu există o afectare a dreptului la apărare ca și componentă a dreptului la un proces echitabil chiar în condițiile în care parchetul ar înțelege să-și sprijine acuzațiile de omor calificat pe concluziile cuprinse în raportul de primă expertiză medico-legală din data de 8.04.2024. Acesta nu are o valoare probatorie superioară celorlalte mijloace de probă, iar contestatorii-inculpați au posibilitatea de a solicita administrarea de probe contrare în fața instanței, inclusiv în forma unei noi expertize realizate de mai mulți experți”, au precizat magistrații.
Zuleam contestă că nu a fost căutat suficient de autorități
Costinel Cosmin Zuleam a contestat, prin avocat, că i-a fost încălcat dreptul la apărare, pentru că nu a fost citat legal, iar autoritățile nu au depus suficiente eforturi pentru a-l găsi.
„Au fost efectuate cereri de asistenţă către Centrul de cooperare poliţienească internaţională şi s-au emis mandate de aducere. Conform procesului-verbal din data de 10.05.2024, inculpatul nu a fost găsit la domiciliu. Totodată s-a emis semnalizare SINS-Schengen, iar conform procesului-verbal întocmit la data de 15.05.2024, inculpatul figurează cu semnalizarea «arestare în vederea extrădării».
S-a constatat că inculpatul se sustrage de la derularea procesului penal, existând probe certe că acesta a părăsit teritoriul României la scurt timp de la comiterea faptei, respectiv în noaptea de 7/8.11.2023, fiind scos din ţară de către inculpatul Laurențiu Ghiță”, se precizează în încheierea Tribunalului Alba.
„Susţinerile inculpatului Zuleam privind încălcarea dreptului la apărare sunt nefondate, pe parcursul urmăririi penale, organele judiciare realizând efectiv demersurile rezonabile privind localizarea acestuia, (…), toate coroborate cu împrejurarea că față de același inculpat s-a emis mandat european de arestare, s-a dispus darea în urmărire internaţională și s-a efectuat introducerea în Sistemul de Informaţii Schengen a semnalării subsecvente”, a susținut și completul de la Curtea de Apel Alba Iulia, care a judecat contestația celor trei.
Victima, legată în poziția similară unei bărci
Procurorii arată în rechizitoriu că, acționând conjugat și coordonat, cei trei tâlhari l-au imobilizat pe Adrian Kreiner, pe care l-au legat cu mâinile la spate, fiindu-i imobilizate și picioarele cu aceeași sfoară. Victima a fost apoi așezată pe abdomen, în poziția similară unei bărci, modalitate aptă pentru a crea suferințe extrem de puternice.
„Auzind zgomot, fiica omului de afaceri, care se afla într-un dormitor de la etaj, a coborât în living, unde l-a observat pe unul dintre agresori, fiind la rândul ei observată de acesta. Persoana vătămată s-a reîntors în dormitor, de unde a apelat serviciul 112. Doi dintre inculpaţi au urmat-o şi au pătruns în cameră, lovind cu piciorul uşa încuiată de aceasta.
Prin utilizarea de amenințări și de violențe fizice, au sustras de la fiica omului de afaceri sumele de aproximativ 40 de euro și 100 de lei, pe care aceasta le avea în portofel, iar de pe un corp de mobilier au sustras 16 ceasuri de diferite mărci, având o valoare totală de peste 200.000 de euro. Persoanei vătămate i s-a cerut să indice locul unde ţin banii şi pentru că aceasta nu îl cunoştea, dându-şi seama şi de faptul că fusese alertată poliţia, au hotărât să plece”, se mai precizează în document. Ulterior, au coborât la parter, unde Laurențiu Ghiță a aplicat manevra care a dus la decesul omului de afaceri, după care au părăsit locuința.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
beldeanioan • 23.10.2024, 05:29
Eu vad aici un model consacrat de crima la comanda. Autoritatile o "coafeaza" in talharie, conexand-o cu un furt de prin sud, pentru ca nu vor/nu pot sa ajunga la papusarul acestei crime. Si recuzarea judecatorilor din Sibiu este cam trasa de par: oamenii stiu unde duc "itele" si nu vor sa fie "incalciti" .... Insasi teza cu " l-au ucis ca sa nu vorbeasca" e cusuta cu "ata alba": pe fica n-au ucis-o desi i-a vazut ! Clar, ea nu era pe "comanda".
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 21.10.2024, 20:04
De ce doar închisoare? Sfoara ce are, e prea scumpă?
AndreyRlz • 21.10.2024, 10:17
Foarte bine, astfel de tâlhari și criminali trebuie sa primească detenție pe viață, iar cei ca XhX13 care zic ca justiția ar fi bine sa fie desființată, probabil sunt și ei din anturajul celor 3, dar or sa fie identificați nu este problema