UPDATE ora 20:30. Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 40 de centimetri, potrivit ISU Alba, informează Alba 24.
Potrivit ISU Alba, la această oră se intervine cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare: o motopompă fiind pregatită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localității Ro3sia Montană (zona locuită).
În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).
Forțe și mijloace angrenate la acest moment:
ISU Alba: 25 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 1 autoturisme, 1 autospeciale de intervenție;
Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ:
- ISU BH – 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
- ISU MS – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
- ISU HD – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
- ISU CJ – 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
- IJJ Alba – 4 jandarmi cu 2 auto;
- IPJ Alba – 4 politisti cu 2 auto;
- SGA – 2 persoane cu 2 auto.
Totodată, au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind evacuarea acestora.
UPDATE ora 18:30. Autorităţile au emis până acum 5 mesaje Ro-Alert, iar în cel mai recent au cerut oamenilor imperativ să părăseasca zona.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat duminică după amiază, la Antena 3, că pompierii merg din casă în casă la localnicii din Roşia Montană pentru a le explica celor care au refuzat să se autoevacueze preventiv care este pericolul şi cum să acţioneze în situaţia în care primesc un mesaj prin care li se cere evacuarea imediată, informează News.ro.
„În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc şi ar trebui să rămână evacuaţi până se evacuează apa cel puţin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert”, a spus Raed Arafat duminică după amiază, la Antena 3.
Şeful DSU a continuat: „S-a explicat populaţiei care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc şi că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, aşa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuaţi în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluţia pe termen lung”.
„Colegii de la pompieri, de la poliţie, de la jandarmi merg din casă în casă şi încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv şi explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată”, a adăugat Arafat.
El a făcut apel la populaţia din zonă să asculte recomandările autorităţilor şi pe ale salvatorilor aflaţi la faţa locului, subliniind că este posibil ca aceştia să vină „cu recomandări suplimentare către populaţie”.
Raed Arafat a precizat că de când au fost puse în funcţiune motopompele care scot apa din baraj nu există informaţii conform cărora apa evacuată să fi inundat locuinţe.
Potrivit şefului DSU, la Roşia Montană au fost duse, pe lângă cele două motopompe de mare capacitate care se află în administrarea ISU Alba, patru motopompe au fost duse în zonă din judeţele limitrofe.
La faţa locului se află peste 70 de pompieri, aproximativ 60 de jandarmi şi 16 poliţişti, a precizat Arafat.
UPDATE ora 15:40. Autorităţile au emis un nou mesaj RO-Alert, în jurul orei 15:30, pentru evacuarea populației din Roșia Montană, din proximitatea albiei pârului Foieș, informează Alba24.
„Atenție! Locuitorilor din Roșia Montană, din proximitatea albiei pârului Foieș! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră!
Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile, până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătura cu autoritățile prezente în Roșia Montană, sau identificați un loc înalt, în care să vă deplasați în cel mai scurt timp, când se dă ordinul de evacuare! ISU Alba”, se arată în mesajul RO-Alert.
UPDATE ora 15:10. În jurul orei 14:30, a fost pusă în funcțiune a treia motopompă. Planurile anunțate sunt de scădere a nivelului apei cu 4-5 metri. Operațiunile cu motopompe au început în jurul prânzului, transmite Alba24.
UPDATE ora 13:18: IGSU a anunțat că a fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite.
„Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a 3-a motopompă. Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului”, transmite sursa citată.
UPDATE ora 12.04: Forțele de intervenție acționează pentru golirea lacului cu 5 m pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate, a anunțat ISU Alba. Sunt folosite motopompe de mare capacitate. Peste 70 de pompieri participă la intervenție.
UPDATE ora 10.22: „Va trebui golit tot barajul, lăsat la uscat, apoi breșa aceasta se va face în trepte, după care reparată golirea de fund a barajului și refăcut”, a explicat la fața locului directorul Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba (SGA), Vlad Sorin.
Potrivit acestuia, autoritățile nu vor interveni cu utilaje pe baraj, pentru a nu pune în pericol stabilitatea acestuia. Pompele care vor scoate apa din lac vor fi amplasate pe un versant, în zona unei conducte de supraplin.
UPDATE ora 9.02: IGSU a transmis că în aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și wole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.
La fața locului au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibilitatea de evacuare de 10.000 l/min.
Totodată, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.
UPDATE ora 8.11: Raed Arafat, șeful DSU, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că cel mai probabil oamenii se vor putea întoarce azi acasă, însă acest lucru va fi anunțat în urma verificărilor făcute de specialiști.
„Ieri, în jurul orei 19.00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineînțeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16.00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență”, a transmis Raed Arafat.
Raed Arafat a mai spus că 268 de persoane ar fi trebuie evacuate până la stabilirea situaţiei şi a nivelului de risc. „Din cele 268, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude, 14 au apelat la cu mijloacele ISU”, a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a precizat că restul au semnat refuzul de evacuare, deşi li s-a explicat care sunt riscurile.
Breșa din baraj, monitorizată
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor, Vlad Sorin, a explicat ce s-a întâmplat în cazul barajului care are o vechime de 100 de ani.
„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificare. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm”, a transmis Vlad Sorin, directorul SGA.
Oamenii au fost evacuați în toiul nopții
Au fost organizate mai multe ședințe la nivel județean pentru luarea deciziilor, iar la fața locului au fost trimise sute de echipaje de pompieri, jandarmi și voluntari.
„Pentru protecţia populaţiei aflată în proximitatea barajului, în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a fost dispusă măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare. Relocarea cetăţenilor va fi temporară în spaţiile puse la dispoziţie de autorităţile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităţilor locale şi ale ISU Alba (7 microbuze)”, a transmis IGSU.
Astfel, oamenii care locuiesc în avalul Lacului de acumulare Tăul Mare şi-au părăsit casele în toiul nopţii după ce autorităţile au decis evacuarea preventivă. Aceștia au fost cazaţi în săli de sport şi internate din Abrud şi Cîmpeni.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 1Șeful DSU, la fața locului
La fața locului a ajuns și șeful DSU, Raed Arafat, care a declarat în această dimineață că este în permanență starea barajului, iar localnicii ar putea să revină la caselor lor chiar azi, dacă în urma verificărilor situația o permite.
„În acest moment NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri”, a transmis aseară IGSU într-un comunicat de presă.
Conform IGSU, în zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost trimise două autocamioane de intervenţie dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate fiecare 10.000 litri pe minut, două autospeciale 4×4 cu capacitate mărită de trecere, două microbuze de transport precum şi 43 de ofiţeri şi subofiţeri şi soldaţi aparţinând ISU Alba.
Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenţie cu alte 4 motopompe de mare capacitate din judeţele Bihor, Cluj, Hunedoara şi Mureş, precizează IGSU.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Lacul Tăul Mare, construit în anul 1908
Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cîmpeni, lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908, alături de alte astfel de tăuri (Tăul Cornei,Tăul Ţarinii etc.), care la acea vreme erau necsare pentru punerea în mişcare a steampurilor (instalaţie de separare a aurului).
Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 m, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi fiind alimentat de trei pâraie izvorâte din dealurile Rotundu, Vârşi şi Suley. Lacul reprezintă un important punct de interes turistic al zonei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro