Multi barbati se tem cel mai mult de posibilitatea ca nu cumva adenomul de prostata sa fie cancer, iar apoi ca tratamentul, mai ales cel chirurgical, sa nu le afecteze functia erectila.
In ceea ce priveste cancerul, trebuie stiut insa ca acestea sunt doua boli diferite, cu alte substraturi patologice, dar sunt binevenite investigatiile menite sa puna diagnosticul corect.
Unul din teste e PSA (antigenul prostatic specific), care in cazul adenomului este moderat crescut la 30 pana la 50%, depinzand de gradul de obstructie si de dimensiunea prostatei.
Simptomele mai severe sau prezenta hematuriei (sange in urina) impun examinarea mai minutioasa a pacientului, efectuarea urografiei intravenoase, analize de sange, biopsie sau ecografie transrectale.
Atunci cand hiperplazia prostatei se asociaza cu o infectie a cailor urinare, tratamentul initial se indreapta catre restabilirea functiei renale si eradicarea infectiei.
Finasterida (inhibitorul de 5alfa reductaza) poate reduce dimensiunile prostatei, ameliorand mictiunea in decursul unui tratament indelungat. Toti pacientii ar trebui sa evite anticolinergicele si narcoticele, care pot induce obstructie.
Tratamentul definitiv curativ ramane cel chirurgical. Trebuie sa retineti ca operatia nu afecteaza potenta sexuala sau continenta, dar este adevarat ca exista o rata de 5-10% de complicatii postoperatorii. Una din ele e ejacularea retrograda, destul de frecventa. Ejacularea se face in vezica in multe cazuri, cu exceptia incizarii colului vezicii. Totusi, nu exista nici un motiv organic pentru a se ajunge la pierderea erectiei.
Ca metoda uzuala se poate mentiona rezectia transuretrala (metoda preferata de chirurgii urologi). Pentru prostate mari (peste 75 ml) se face interventie chirurgicala deschisa, prin abordarea suprapubiana sau retropubiana. Operatia poate sa se faca sub anestezie peridurala si necesita un drenaj postoperator cu sonda uretrovezicala timp de 1-5 zile.
Optiunile alternative includ stenturile intrauretrale, terapia cu microunde, termoterapia cu ultrasunete focalizate, de intensitate mare, ablatia prin laser, electrovaporizarea si vaporizarea prin radiofrecventa.
dr. Oana Cuzino Stern – prezentator ?Ce se intampla, doctore?? (PRO TV)