Românii din străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare în număr mai mic la secții. Din cauza pandemiei, multe state nu vor permite înființarea secțiilor de votare, autoritățile române îndemnând alegătorii să se înscrie pentru votul prin corespondență.
Aproape 10 milioane de români trăiesc în străinătate. Cele mai mari comunități de români sunt în Italia și Spania, iar la alegerile trecute, cele mai multe voturi din străinătate au venit din aceste state. Vor mai merge la fel de mulți români din străinătate să voteze și la alegerile parlamentare din pandemie?
Daniel Oprican este stabilit în Italia de mai bine de 17 ani și a vorbit în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre cum gestionează Italia criza coronavirus, dar și despre modul în care vor vota românii la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
- Este alarmant și foarte grav ce se întâmplă, pentru că am depășit deja limitele din lunile aprilie și mai, când au fost acele perioade de coronavirus în Italia.
- S-au adoptat noi măsuri, masca trebuie purtată peste tot, iar starea de urgență a fost prelungită până la 31 ianuarie 2021.
- A scăzut PIB-ul, estimările sunt pozitive pentru trimestrul al treilea, dar nu o să ne revenim la felul în care am fost înainte de pandemie, multe firme sunt în dificultate.
- Sper să nu ajungem la degenerarea situației și să nu se mai poată organiza alegerile parlamentare.
- Am făcut o grămadă de demersuri, sunt multe probleme cu actele de identitate, misiunile diplomatice, oficiile consulare au avut programul redus în această perioadă și oamenii nu au putut să-și reînnoiască actele.
- Noi, Platforma Civică Forța Patriotică, am făcut o scrisoare deschisă, în care am cerut să fie prelungită valabilitatea datelor înscrise în acte măcar un an.
- Există o problemă cu înregistrarea și pe site-ul votstrăinătate. ro.
- Sunt puține persoane înregistrate la votul prin corespondență, îi îndemnăm să se înregistreze în continuare. Avem 19. 400 de persoane, foarte puțin, suntem la jumătatea cifrelor de la prezidențiale de anul trecut.
- Există un interes scăzut pentru alegerile din decembrie, cetățenii sunt dezamăgiți, există suspiciuni de fraudare, oamenii nu știu cu cine să voteze.
- La votul la secție, nu se mai pot să se înscrie, însă prin corespondență, pot vota. Aici, problema este că oamenii au suspiciunea că votul lor va fi fraudat.
Principalele declarații ale Roxanei Ungurenuș, vicepreședinte Liga Studenților Români din Străinătate:
- Sunt sigură că se vor înscrie studenți pentru votul prin corespondență, pentru că tinerii sunt încântați de acest lucru.
- Pentru multe persoane de vârsta mea este și o nesiguranță, sunt mulți dintre tinerii aflați la studii în străinătate care vor să se întoarcă.
- Număr studenților care s-au înscris pentru votul din corespondență este mai scăzut pentru că ei nu știu încă dacă vor mai fi sau nu pe 6 decembrie, la alegeri, în țara în care studiază.
- Tinerii de vârsta mea sunt dornici să facă o schimbare și vor vota la alegerile parlamentare.
- Studenții se tem acum de calitatea învățământului. Multe facultăți din străinătate au un mod de a preda față în față, iar studenții se tem că atunci când se mută predarea în online, nu vor mai primi aceeași educație ca înainte. Se tem că, dacă pleacă în străinătate, nu știu cum se va dezvolta situația acolo, în pandemie.
Principalele declarații ale lui Adrian Junoiu, Asociația Româno-Spaniolă din Oropesa del Mar:
- În Spania, cel puțin în zona în care ne aflăm, între Valencia și Barcelona, sunt foarte mulți români.
- Anul trecut, am luat inițiativa pentru a se face o secție de votare la Oropesa del Mar, localitate care are 12.000 de locuitori. În jurul acestei localități sunt 1.000 de români. Am discutat cu consulatul, care are mult de muncă, deoarece sunt multe solicitări.
- Am observat o apropiere a românilor la aceste alegeri.
- Sperăm ca anul acesta să vină mai mulți români la vot. Anul trecut, din Oropesa au votat 700 de persoane, a fost peste așteptările organizatorilor.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită în direct, de la ora 11.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro