Studiul a fost publicat în „Evolution and Human Behavior” și a fost realizat în primă fază în România. Cercetătorii au rugat 41 de copii români care trăiesc în cartiere sărace să aleagă din câteva fotografii fețele unor lideri, potrivit psypost.org.
Astfel, s-a descoperit că oamenii care au crescut în cartiere defavorizate au mai multe șanse să aleagă lideri cu chipuri mai dominante și mai puțin credibile.
„Cercetarea în biologia evoluționistă și în psihologia evoluționistă – precum și teoriile din psihologia politică – au subliniat importanța mediului copilăriei în explicarea comportamentului adulților. În acest studiu, am vrut să testăm dacă această perspectivă ecologică asupra comportamentului uman ar oferi perspective asupra autoritarismului”, spune Lou Safra, autorul studiului.
În ultima parte a studiului, cercetătorii au analizat date de la 66,281 de mii de respondenți din Europa, iar răspunsurile lor au confirmat o legătură dintre o copilărie grea și autoritarism. Europenii care și-au trăit copilăria în sărăcie sunt mai predispuși să susțină valori autoritare.
„Este o legătură între o copilărie săracă și autoritarismul extrem din maturitate. Această legătură a fost demonstrată folosind ambele întrebări explicite (acordul cu propoziția – Cred că un lider puternic este unul care nu trebuie să-și bată capul cu parlamentul și alegerile reprezintă un lucru bun) și folosind o măsură experimentală bazată pe primele impresii într-un eșantion reprezentativ al populației franceze și pe eșantioane reprezentative din 46 de țări europene”, a mai spus Safra în studiul “Childhood harshness predicts long-lasting leader preferences“.