Legea declararii averilor a trecut cu chiu – cu vai de Senat. Opozitia a reusit sa impuna si declararea colectiilor de arta sau numismatice, Puterea luandu-si revansa obtinand votul la un articol care prevede nedeclararea cadourilor primite in cadru neprotocolar. Toti demnitarii, magistratii, functionarii publici sau orice alte persoane care au functii de conducere si au in casa tablouri, colectii numismatice, filatelice sau orice alte obiecte de arta care, insumate, ca valoare depasesc 5000 de euro sunt obligati sa le treaca in declaratia de avere.
Aceasta prevedere a fost de fapt un amendament al Opozitiei la legea privind declararea si controlul averilor demnitarilor, care a trecut datorita prezentei destul de subtire a Puterii, pe de o parte, si coalizare a celorlalte partide, pe de alta parte. Incercarea ministrului Acsinte Gaspar de a sustine ca aceste obiecte tin de intimitatea fiecarui demnitar nu i-a convins pe senatori, votul plenului fiind in defavoarea acestor argumente. In ceea ce priveste insa cadourile pe care un demnitar le primeste pe perioada mandatului, trebuie trecute in declaratia de avere doar daca au fost facute in cadrul unei actiuni de protocol. Altfel spus, daca demnitarul se trezeste cu un cadou in valoare, sa zicem, de 50.000 euro la el acasa, nu trebuie sa-l declare. Acest amendament a fost adus de ministrul Gaspar si votat de plen. Initial, democratul Petre Roman a propus ca toate cadourile care depasesc 200 de euro sa fie declarate, indiferent in ce cadru sunt date.
Cu toate ca proiectul de lege a reusit ieri sa fie votat in intregime, Opozitia nu a fost multumita, acuzand in principal lipsa de transparenta a proiectului. „Prin aceasta lege s-a ajuns mai degraba la ascunderea averilor demnitarilor prin eliminarea prevederii publicarii acestor declaratii in Monitorul Oficial”, spune Roman. Legea urmeaza sa fie discutata si de Camera Deputatilor.
Lista averilor va ramane la Curtea de Conturi
Declaratiile de avere nu se vor mai publica in Monitorul Oficial. Exemplarele originale vor fi depuse la Curtea de Conturi. Detinatorii vor primi in schimb de la persoanele abilitate sa pastreze aceste acte o dovada de depunere a documentelor. Persoanele care vor sa consulte datele trebuie sa faca o cerere scrisa adresata presedintelui Curtii de Conturi. Acestia au obligatia de a furniza in scris informatia ceruta, in termen de 30 de zile. Respingerea cererii poate fi atacata in instanta. De asemenea, cei care au avut obligatia de a depune declaratia de avere si nu au facut-o vor fi publicati pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului urmator in Monitorul Oficial. Legea urmeaza sa fie votata si de Camera Deputatilor.