La sfârșitul lunii ianuarie, un copil a suferit arsuri grave după ce un cocktail Molotov a fost aruncat pe geamul unei case dintr-un oraș aflat în centrul Rusiei. În spatele acestui incident s-ar afla un bărbat de 44 de ani, fost ofițer de poliție. Bunicul copilulului susține că acesta l-a amenințat din cauza unei restanțe de 4.000 de ruble, echivalentul a 51 de dolari. Anterior, bătrânul a reclamat la poliție că a primit amenințări scrise, dar și că cineva i-a aruncat cu o cărămidă în geam, cu un bilet în care i se cerea datoria.
Nu este singurul caz de acest fel. În luna decembrie a anului trecut, o grădiniță a fost evacuată după ce un bărbat a amenințat că va ataca instituția dacă o angajată nu va plăti datoria soțului ei.
Totodată, un cuplu din alt oraș din Rusia a povestit că recuperatorii au trimis e-mailuri prietenilor și rudelor lor cu un anunț mortuar fals despre fetița lor, dar și că au publicat fotografia Annei și numărul ei de telefon pe un site de prostituție. Totul după ce soții au întârziat plata unei datorii pe termen scurt, cu o dobândă ridicată.
În urma acestor incidente, mai mulți ruși au cerut înăsprirea legislației. „Oamenii au nevoie de ajutor. Sunt terorizați”, a spus programator din Sankt Petersburg care a ajutat la înființarea unui forum online numit Stop Collector, după ce a fost hărțuit pentru un împrumut.
Asociația Națională a Agențiilor Profesioniste de Recuperare susține că reprezintă 90% din firmele de profil și că niciuna dintre membrele sale nu a fost acuzată de activități ilegale. „Activitatea lor se desfășoară în mare parte prin call centere. Angajații rareori se deplasează”, a susținut directorul agenției, Boris Voronin, potrivit Bloomberg.
El a adăugat că restul de 10% dintre recuperatori sunt „huligani” care sunt aproape gata să ucidă sau cel puțin să amenințe pentru câteva mii de ruble.
Potrivit unei legi intrate în vigoare în octombrie anul trecut, rușii au dreptul să ceară falimentul personal. Legea se referă la datoriile restante de cel puțin 500.000 de ruble. Parlamentul rus analizează un proiect prin care să reglementeze mai bine activitatea firmelor de recuperare a datoriilor sau chiar desființarea acestora. Aceste măsuri ar îngreuna însă activitatea agențiilor de recuperare care funcționează legal, în timp ce colectorii fără scrupule ar acționa ilegal, mai spune Voronin.