Școlile rămân închise pentru milioane de elevi și studenți din întreaga lume și azi, la mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, din cauza variantei Omicron, foarte transmisibilă.
O analiză realizată de IMFblog arată că tinerii din țările în curs de dezvoltare vor avea cel mai mult de suferit. Astfel, pandemia de COVID-19 n-a făcut altceva decât să adâncească inechitățile sociale.
În țările mai sărace, închiderea școlilor din cauza pandemiei s-a făcut pe o perioadă mai mare de timp, aproape dublă față de țările cu o economie mai dezvoltată. Specialiștii mai spun că nu se va încheia criza economică până când criza de sănătate nu va fi controlată peste tot, subliniază IFMBlog.
Elevii din țările în curs de dezvoltare au pierdut jumătate de an școlar în 2020
Un sfert de an școlar au pierdut țările cu economii avansate doar în 2020 și jumătate de an cele în curs de dezvoltare, arată o estimare făcută de Monitorul fiscal al Fondului Monetar Internațional (FMI), în aprilie 2021. Un grafic publicat de FMI arată că aceste inechități între țări au persistat până în octombrie.
Tinerii care intră pe piața muncii, pe fondul recesiunii economice, se confruntă cu perspective mai proaste de angajare și salarii mai mici, așa cum s-a întâmplat și în cazul Marii Recesiuni din perioada 2007-2009. Așadar, va fi o provocare pentru absolvenți să-și găsească locuri de muncă avantajoase.
Până în 2023, piața globală a muncii nu va reveni la nivelul existent înaintea pandemiei, completează imaginea generală și un nou raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite cu competență generală în materie de muncă și securitate socială, citat de dw.com.
Specialiștii spun că piața muncii a fost grav afectată de pandemie, iar procesul de recuperare va fi unul lent. Ei apreciază că, anul viitor, în evidențele oficiilor pentru ocuparea forței de muncă, vor figura 205 milioane de șomeri – o cifră net superioară celei existente în 2019, de 187 de milioane de șomeri.
Continuarea, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro