Incidentul produs în Mina Lupeni este cercetat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara din prisma unui accident colectiv de muncă, a declarat, pentru Mediafax.ro, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Istrate.
„Un coleg de la serviciul din Petroşani al ITM, inginer minier specializat, a coborât şi în mină alături de echipa de salvatori, ieri. Încă nu ştim de ce s-a surpat pământul, urmează să cercetăm. Urmează ca în cursul zilei de astăzi şi în zilele următoare să intrăm în perimetrul respectiv să vedem ce s-a întâmplat, din ce cauză a cedat tavanul, de ce au cedat elementele de sprijin sau poate a fost o greşeală umană. S-a dat decizia pentru numirea comisiei de examinare şi vom face toate demersurile pentru cercetarea evenimentului”, a explicat purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
Anchete în cazul accidentului din Mina Lupeni. Mărturiile supraviețuitorilor din subteran
Ministrul Energiei a discutat cu minerii, care au supraviețuit accidentului produs joi în Mina Lupeni.
„Am vrut să-mi povestească care a fost evoluţia accidentului, cum s-a întâmplat, care consideră ei că sunt cauzele. Am înţeles că a fost un gol în tavan care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla (…), se pare că sistemul de susţine la grinzi a rezistat, în schimb la stâlpi spun ei că ar fi nişte probleme şi din cauza asta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2 şi 10 au cedat undeva la 1,80 şi acolo se pare că va fi o problemă”, a explicat ministrul, pentru sursa citată.
Toma Petcu a precizat că Ministerul Energiei nu se va autopronunţa cu privire la cauzele accidentului.
„Bineînţeles noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi Procuratura să facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi (…). O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările”, a menționat Toma Petcu.
Anchete în cazul accidentului din Mina Lupeni, desfășurate și de procurori
Accidentul de muncă, produs la Mina Lupeni, a devenit obiectul unui dosar penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).
În urma accidentului, soldat cu moartea unui miner și rănirea altor doi, ministrul a anunţat şi noi investiţii la mina Lupeni.
„Mi-a confirmat şi conducerea companiei că partea de echipamente a început să se achiziţioneze şi ritmul este mai bun faţă de anii anteriori. Din păcate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii, compania nu are un istoric foarte bun în relaţiile cu societăţile care furnizează echipamente de siguranţă şi infrastructura de siguranţă minieră. (…) A spus domnul director că în maxim două săptămâni vor veni 200 de stâlpi noi de susţinere, care au nevoie să susţină aceste grinzi”, a spus ministrul.
Trei mineri au fost prinși sub pământ, joi, după ce o galerie din Mina Lupeni s-a surpat. După aproape opt ore de intervenție, salvatorii au reușit să-i recupere pe doi dintre ei în viață. Din păcate, unul dintre mineri a murit.
sursă foto: ISU Hunedoara
Citește și Povestea băiețelului de 8 ani care a murit încercând să-și protejeze sora mai mică de un abuz
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro