Mergi direct la conținut »
VIDEO/Andrew James Noble, noul ambasador britanic la București, a adoptat un urs din rezervația de la Zărnești. L-a botezat Hansel
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO/Andrew James Noble, noul ambasador britanic la București, a adoptat un urs din rezervația de la Zărnești. L-a botezat Hansel

Andrew James Noble, noul ambasador britanic la București, a avut, marți, prima întâlnire cu jurnaliștii români, în cadrul unei conferințe de presă organizate la reședința sa din București.

De Dragoș Sasu,

Într-o limbă română impecabilă, emisarul Reginei Elisabeta și-a prezentat prioritățile mandatului de patru ani.

Este la a doua misiune în România, prima fiind în perioada regimului comunist, când a deținut calitatea de secretar politic.

El le-a spus jurnaliștilor că a găsit o țară total schimbată în bine, evitând să comenteze problemele de politică internă.

La finalul discursului, ambasadorul Regatului Unit le-a arătat jurnaliștilor un certificat de adopție a unui urs din rezervația de la Zărnești. L-a botezat Hansel.

A făcut cursuri intensive de limba română

Chiar dacă a mai fost în România acum 35 de ani, Andrew James Noble s-a apucat în ianuarie de învățat limba română la un nivel avansat. A fost și trei săptămâni la Iași, unde a urmat cursuri intensive.

„Am avut o bună profesoară româncă. Am început la Londra, la Centrul Limbilor Străine, din Ministerul de Externe. Am avut prilejul să petrec și trei săptămâni la Iași, la o școală de limbă ieșeană minunată. Acolo am avut chiar trei profesoare minunate. Am învățat limba română și de tânăr. Aveam 23 de ani când am sosit ca cel mai tânăr angajat din Ambasada britanică de la București. Limbile pe care le înveți când ești tânăr se păstrează mai bine”, a explicat ambasadorul.

Andrew James Noble

Andrew James Noble

Astfel, a reușit ca prima conferință de presă să o susțină într-o română impecabilă, răspunzând liber la toate întrebările jurnaliștilor.

Diplomații britanici sunt obligați să înveţe limba țărilor în care sunt trimiși.

Noul ambasador britanic cunoaște bine limba germană. A fost diplomat la Berlin timp de patru ani.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

La fel de bine vorbește franceza.

A învățat și greacă, atunci când a fost la post în Atena.

Știe și limba arabă, după patru ani ca ambasador în Algeria.

Emisarul Reginei a adoptat un urs

În primul său discurs public, Andrew James Noble a descris România ca pe o țară extrem de bogată, cu cele mai frumoase păduri din Europa. El a remarcat că străinii nu mai știu doar despre Dracula și Castelul Bran, ci și despre Vlad Țepeș și Sighișoara.

În semn de aprecierile pentru locurile sălbatice ale României, ambasadorul britanic le-a prezentat jurnaliștilor un certificat de adopție a unui urs din sanctuarul de la Zărnești.

Ursul Hansel este acum parte a familiei diplomatului.

„L-am adoptat pe Hansel, un urs din rezervația din Zărnești. Pot să vă asigur că atunci când copiii mei vor pleca la școală în Anglia, un membru al familiei locuiește acum numai în România”, a spus ambasadorul Noble.

Brexit, pe lista priorităților

„Lucrăm împreună cu Guvernul român la un nou parteneriat strategic între Marea Britanie și România. Avem deja un parteneriat, dar trebuie să fie îmbunătățit și modernizat pentru preocupările de astăzi. Parteneriatul strategic trebuie să răspundă la provocările dintr-o Europă nouă. Mă refer și la chestiunea Brexit, un lucru foarte important nu doar în această perioadă de negociere”, a anunțat ambasadorul Regatului Unit.

Întrebat despre protestele de la București, Andrew James Noble a evitat să dea un răspuns. Acesta a precizat că se află în țara noastră de trei săptămâni, iar prioritatea sa este să înveţe, să asculte și să înțeleagă.

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”
Recomandări

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”

 

Nu cred că aș fi un diplomat serios dacă aș face de la început remarci despre situația internă din țară”, a adăugat Noble.

Cooperarea în domeniul militar și cel al securității va ocupa un loc de frunte în mandatul său.

Ambasadorul britanic crede că provocările de securitate trebuie să se rezolve prin dialog. Făcând referire la Rusia, oficialul spune că ar trebui să se apeleze la canale de comunicare cu Moscova, pentru că nici România și nici NATO nu reprezintă o amenințare.

Până de curând, Andrew James Noble a ocupat postul de ambasador în Algeria.

A mai deținut în trecut funcții de diplomat la Bonn, Berlin, Atena și Pretoria.

Noul ambasador al Marii Britanii este căsătorit și are patru copii.


Citește și:

ROMÂNI AI NIMĂNUI. Bătrână surdă, ignorată de asistentul social plătit cu 3.770 de lei! Tinca Matei trăiește cu 140 de lei pe lună și din mila vecinilor! Ar trebui să primească de 7 ori mai mult – VIDEO

Close
Închide
  Close