Sindicaliștii acuză „degradarea cronică a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România”, despre care spun că sunt „un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”.
Sindicaliștii cer, în principal, egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Greva japoneză de joi, 4 aprilie, se va desfășura în toate muzeele și bibliotecile publice prin purtarea unor banderole albe.
Acest protest este primul demers în calendarul care va „culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel cu demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor”, au transmis sindicaliștii.
Ziua Internațională a Muzeelor va fi pe 18 mai.
Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei refuză să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit, ceea ce poate duce la o încetinire a activității companiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro