Adesea astmul debuteaza in copilarie, aproape jumatate din cazuri fiind copii sub 10 ani, mai ales de sex masculin. Vestea cea buna e ca la aproximativ 50 % din cazuri boala dispare pe masura ce copilul creste, se maturizeaza, insa e adevarat ca exista si un procent de risc de mortalitate. Dintre cauzele declansatoare putem enumera factorii alergici (praf de casa, polen, mucegai, perne cu fulgi etc.), infectiile – mai ales virale, sinuzita, fumul, tratamentul cronic cu aspirina etc. Principalii factori de risc sunt istoricul familial si infectiile virale in perioada de nou-nascut.
Tratamentul consta in masuri generale si tratament medicamentos tintit, instituirea acestora precoce si respectarea tratamentului permitand bolnavului sa-si desfasoare o viata normala. Ca medicatie, azi se utilizeaza sase clase majore de medicamente, administrate in functie de severitatea crizelor: cromoglicatul, steroizii, beta-antagonistii, teofilina, anticolinergicele sau antagonistii de leukotnene, o clasa noua de substante eficace. La copiii mici modalitatea de administrare e prin nebulizator sau aerosol presurizat, iar celor cu varste de peste 5 ani li se pot administra medicamentele si prin pulbere inhalatorie.
Tratamentul poate fi cronic si se completeaza cu investigarea si controlul factorilor declansatori – frig, praf, spori de mucegaiuri sau ciuperci. Nu trebuie neglijate vaccinarea antigripala anuala, evitarea aspirinei sau a unor aditivi alimentari de genul sulfitilor si tartrazinei.