La prima vedere pare greu de crezut, dar pana si propria locuinta ne poate imbolnavi. Alergiile, astmul, rinitele, dar si alte afectiuni pot fi considerate boli de… casa.
Casele neaerisite, covoarele si tapiteria pline de praf provoaca alergii sau declanseaza crizele de astm bronsic, sustine dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS. ‘O persoana predispusa la aceste boli le va contacta sigur. Primele se instaleaza tusea si respiratia suieratoare, apoi, pot aparea semne pe piele, sub forma unor leziuni. Un alt pericol il constituie conjunctivita si rinita alergica. Praful irita mucoasa nazala si apare rinoreea (n.r.- nasul curge ca la robinet)’, afirma dr. Luca.
Potrivit statisticilor, 44% dintre alergii sunt provocate de acarieni, ceea ce inseamna ca ei reprezinta a doua cauza de imbolnavire, dupa polenul florilor. Aceste microparticule pot fi cauza multor boli respiratorii si afectiuni ale pielii si ochiului. Acarienii traiesc in obiectele si spatiile pline de praf, cum ar fi saltelele, pernele, draperiile si covoarele si se hranesc cu particule eliminate de pielea si parul nostru.
‘Camera trebuie aerisita, iar lenjeriile de pat si covoarele trebuie sa fie curate. In special copiii sunt vulnerabili la atacul acarienilor si au un risc de cinci ori mai mare decat un adult de a face astm’, atentioneaza dr. Luca. Un alt pericol care ne pandeste in casa e mucegaiul, care ne imbolnaveste plamanii. Persoanele care locuiesc in camere cu peretii umezi si mucegaiti au risc crescut de a suferi afectiuni pulmonare.
‘In casele vechi si azbestul reprezinta un pericol. Tocmai de aceea, acest material a fost interzis in constructii.
„Folosit gresit, aerul conditionat cauzeaza nevralgii si otite”
E un material izolator, folosit pentru tavane si podele, tevi de apa si de incalzire sau unele tipuri de vopsea. Daca acest material se sfarama, inhalarea particulelor poate produce cancer pulmonar. Evident, asta se intampla doar prin expunere indelungata intr-un astfel de mediu. O problema a omului modern este aerul conditionat. Folosit gresit, aerul conditionat cauzeaza nevralgii si otite. Daca baleajul sistemului face ca aerul sa ne bata direct in ceafa, apar dureri cervicale. Toate acestea reprezinta o consecinta a modului in care e utilizat aerul conditionat. De asemenea, filtrele de aer trebuie sa fie curatate periodic, deoarece acolo se aduna praful si constituie o sursa de germeni deloc de neglijat’, explica dr. Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS.