Anastase a urmat cursurile Facultății de Sociologie din cadrul Universității București la mijlocul anilor 90′, iar între 1998 și 2000 a făcut și Facultatea de Științe Politice. Tatăl ei, Cornel Anastase, a fost înainte de 1989 director la uzinele 1 Mai din Ploiești iar mai apoi subprefect de Prahova. În tinerețe a fost model și a ajuns chiar să câștige Miss România.
În 2000 era consilier la Ministerul Transporturilor, condus pe atunci de Anca Boagiu și mai apoi, în 2001, expert parlamentar. Între 2001 și 2004 a fost director la o societate comercială. În noiembrie 2006 devine europarlamentar, membră a Comisiei pentru Afaceri Externe și vicepreședinte al subcomisiei pentru Securitate și Apărare.
Roberta Anastase a intrat în politică în 1994, în fostul FSN, ea activând la organizaţia de tineret a partidului. Odată cu dezmembrarea FSN-ului, s-a înscris în Partidul Democrat, pe atunci condus de Petre Roman. În 2004 a fost aleasă deputat PD de Prahova, funcţie din care demisionează în 2007 întrucât câştigă un mandat de europarlamentar.
Roberta Anastase este prima femeie care a deținut funcția de Președinte al Camerei deputaților ( a III- a poziție în stat dupa Președintele statului și Presedintele Senatului) fiind totodată și cea mai înaltă funcție deținută vreodată de o femeie în România.
Pe 20 decembrie 2008 devine președinte al forului legislativ, fiind aleasă cu 218 de voturi. I-a avut drept contracandidați pe Ludovic Orban (69 de voturi) și László Borbély (26 de voturi).
Anastase este în prezent tot deputat, de data aceasta PNL, fiind la al patrulea mandat în Legislativ.
Roberta Anastase și votul la legea pensiilor
În noaptea de 15 septembrie 2010, Roberta Anastase a condus ședința în care Camera Deputaților a votat legea pensiilor. În calitate de președinte de ședință, a supus proiectul la vot și a constatat îndeplinirea cvorumului și adoptarea legii, deși în sală se aflau doar 80 de deputați.
Anastase a spus ar fi votat peste 160 de deputați, chiar 270. Ulterior, în data de 6 octombrie 2010 Curtea Constituțională a analizat contestațiile depuse de PNL și PSD și a declarat legea ca fiind constituțională. Președintele României, Traian Băsescu, a retrimis legea pentru o nouă dezbatere în Parlament, însă pentru alte motive decât cele reclamate de Opozitie.
Ce spune Roberta Anastase despre acel moment? Ea a precizat că nu-şi reproşează nimic, în privinţa votului asupra legii pensiilor, pentru că nu e responsabilitatea şefului unei Camere să-i numere pe parlamentari.
„Sincer, nu-mi reproşez în acel moment nimic, pentru că nu aveam de ce în momentul ăla (când a fost dat votul pe legea pensiilor – n.r.). Vă reamintesc, în stânga mea se afla un secretar de la Opoziţie, un om care avea, conform cutumei, dar şi a regulamentului, responsabilitatea de a număra. Nu este responsabilitatea preşedintelui să numere”, a spus Roberta Anastase.
În vara anului 2012 Roberta Anastase este revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților, fiind înlocuită prin vot parlamentar de către Valeriu Zgonea (PSD), după ce mai mulți parlamentari PDL au părăsit partidul și s-a modificat majoritatea parlamentară în Legislativ.
Roberta Anastase și cariera de model; Cum a învins-o pe Andreea Marin în finala Miss România din 1994
Roberta Anastase a participat în 1994 la concursul Miss România, împreună cu Andreea Marin, Iulia Frățilă și Simona Pătruleasa și a câstigat concursul. Apoi a reprezentat România la Miss Univers.
Andreea Marin, care a participat la numai 19 ani la concursul „Miss România”, nu a triumfat, trofeul fiind câștigat de cea care avea să devină președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase.
Competiția a avut loc în 1994, când, alături de cele două tinere care aveau să se afirme una în televiziune și cealaltă în politică, au participat şi alte concurente care acum sunt foarte cunoscute în showbiz, precum Simona Pătruleasa sau Iulia Frăţilă. Anterior, rataseră clasarea pe prima poziție Dana Săvuică și Rita Mureșan (abia locul 6)!
Pedelista a povestit, în 2009, la emisiunea “Zig Zag” realizată de jurnalistul Ion Cristoiu la Antena 3, cum a ajuns să concureze la Miss România, dar şi câte a avut de îndurat, la Istanbul, din partea organizatorilor turci ai ediţiei europene a concursului. Roberta şi-a amintit că timp de şapte zile a stat închisă într-un hotel, reuşind să-şi vadă foarte rar mama.
“În clasa a XII-a lucram la o televiziune locală din Ploieşti, unde eram crainică, dar făceam şi ştirile. Într- o zi, colegul cu care filmam diverse acţiuni mi-a spus că la noi în oraş va avea loc un concurs de Miss, la care ar dori să ne ducem şi noi. I-am spus că sunt de acord să mergem să filmăm şi să facem un material de acolo. El a zis că nu am înţeles bine, că vrea ca eu să particip la acest concurs. I-am spus că nici nu mă gândesc la aşa ceva, dar a insistat atât de mult încât am acceptat”, a povestit şefa deputaţilor.
Citește și:
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!