„Cred că este foarte important să facem acest pas acum (n.r. – aderarea aeriană și maritimă) și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner într-o conferință de presă susținută luni în Innsbruck.
El a subliniat că decizia de a permite aderarea parțială prevede „condiții clare” și a venit după „negocieri dure”. Mai exact, întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Potrivit ziarului austriac Krone, declarația lui Karner vine în contextul în care Uniunea Europeană face presiuni tot mai mari pe Austria pentru a ridica blocajul și a permite aderarea completă a celor două țări. Intrarea în Schengen maritim și aerian se va realiza din luna martie.
„Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a transmis von der Leyen României și Bulgariei după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.
Un vot pozitiv din partea Austriei este dificil însă de obținut întrucât formațiunea de guvernământ se află într-o campaniei electorală, pentru alegerile europarlamentare din iunie și cele generale din toamnă, în care a făcut din migrație o temă centrală a campaniei.
Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei, iar în 30 decembrie Austria a aprobat aderarea celor două țări cu granițele aeriene și maritime.
raulmatei223 • 27.02.2024, 23:03
blocati ne *** blocatine, eu nu stiu ce tot va agitati vai cu schengenu asta, cand am intrat in ue s-a schimbat ceva? nu intram degeabaaaaaaaaa dacaintram, o sa ne bage astia la datorii, suntem ultimii ultimii din europa
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
PentruPace • 27.02.2024, 21:56
Incultilor, numai dati vina pe Austria ! Nu Austria e de vina ca Romania a ajuns cea mai corupta si jalnica tara din UE. Nu Austria e de vina ca daca dai spaga prin vamile Romaniei treci cu orice. Drogurile pe unde credeti ca intra ?!? Minorii disparuti, tiruri peste greutatea maxima, trafic si contrabanda ??!? S a dovedit live ca dai spaga € 50 la intrarea in Rom si treci cu orice prin vama.
michi • 27.02.2024, 13:25
Fara presiuni economice nu se rezolva, iar cu un turist la Cotroceni ... nici atat!