UPDATE ora 23.00: Și Ministerul de Interne a transmis un mesaj. „Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024”, a transmis instituția condusă de Cătălin Predoiu.
„De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”, se mai arată în comunicatul MAI.
UPDATE ora 22.55: Comisia Europeană a anunțat că „salută decizia luată astăzi în unanimitate de Consiliu, de a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime în martie 2024”.
„Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Comisia a precizat că discuțiile pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre vor continua anul viitor și se estimează că o decizie va fi luată într-un interval de timp rezonabil.
UPDATE ora 22.47: Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au salutat aproape simultan decizia intrării aeriene și maritime în Schengen din martie 2024.
„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a transmis Marcel Ciolacu, liderul PSD.
„Admiterea României în Spațiul Schengen este o promisiune îndeplinită. Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Uniunea Europeană și în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de țară. Toți miniștrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate. Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime este o etapă foarte importantă și vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spațiul Schengen și cu granițele terestre”, a spus și Nicolae Ciucă, liderul PNL.
UPDATE ora 22.43: Președintele Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial. El a spus că „decizia privind intrarea în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024 este un prim pas important pe care l-am făcut astăzi”.
„În continuare obiectivul prioritar al României rămâne acela de a aplica integral acquis-ul Schengen, prin parcurgerea și a ultimei etape, respectiv eliminarea controalelor la frontierele terestre interne, așa cum prevede și Decizia Consiliului UE adoptată astăzi”, a adăugat Iohannis.
Știrea inițială: Austria a acceptat acordul cu România și Bulgaria cu privire la Air Schengen, adică va fi eliminat controlul la frontieră pe aeroport, a anunțat agenția de știri austriacă APA, sâmbătă, 30 decembrie, conform site-ului publicației Der Standard.
Pasul următor este votul în Consiliul Uniunii Europene, înainte ca acordul să fie pus în aplicare, potrivit ministerului de Interne austriac, condus de Gerhard Karner. Cea mai apropiată dată posibilă pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene pentru România și Bulgaria este martie 2024, deoarece atunci vor fi modificate programele de zbor, notează Der Standard.
Acordul înseamnă că, pe viitor, doar pașapoartele cetățenilor din România și Bulgaria vor fi verificate la poarta de îmbarcare, de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.
În acest moment, Spania deține președinția rotativă a Consiliului UE și a primit deja documentul cu valoare juridică ce cuprinde inclusiv condițiile puse de Viena pentru Air Schengen, printre care întărirea controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a migranților din Austria, în special afgani și sirieni. Următoarea țară care va deține președinția rotativă este Belgia, în perioada ianuarie-iunie 2024, și Ungaria, în perioada iulie-decembrie 2024.
Totuși, Ministerul de Interne austriac a reiterat că, la acest moment, nu există negocieri privind aderarea completă a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, adică ridicarea frontierelor terestre și, prin urmare, nu există un calendar precis.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în seara zilei de 27 decembrie că eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime pentru România va avea loc în martie 2024. Șeful Guvernului nu a precizat când se vor ridica și frontierele terestre, dar surse guvernamentale au spus pentru Libertatea că acest lucru nu va avea loc mai devreme de 2025.
Ce a cerut Austria pentru Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a spus pe 9 decembrie că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu s-a referit însă și la frontierele terestre, pentru că România nu este oficial membră Schengen.
Viena a pus și trei condiții principale pentru Air Schengen: întărirea în continuare a securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a migranților aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus pe 13 decembrie că nu crede că Austria va ceda curând în privința intrării complete în Schengen. „Mai e cale lungă, e nevoie de multe negocieri”, a transmis șeful statului, aflat la Bruxelles.
Austria a blocat aderarea României la Schengen în decembrie 2022, în Consiliul JAI de la Bruxelles. Viena a adus drept argument criza migranților. Olanda a votat atunci împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună. Pe 21 decembrie 2023, Olanda a anunțat că renunță oficial la vetoul impus Bulgariei.
Frumosul1 • 31.12.2023, 17:09
Mai avem de așteptat terestru este cel mai important să intrăm în Schengen
viorel57 • 31.12.2023, 16:48
Minunata dna Ursulla ne spune cu entuziasm ca e un moment istoric. Mie mi se pare ca "am infrant" Or fi gasit ceva interesant de stors din Romania. Si ne mai dau o parte din zaharelul promis. Daca ajungem sa consideram ca dupa mai mult de zece ani in care facuseram tot ce ne-au cerut, aderarea aeriana si navala reprezinta un moment de mare entuziasm, inseamna ca am ramas aceleasi slugi ghidate de proverbul " capul plecat, sabia nu-l taie" Si schelalaim slugarnic in continuare
DoarDiviziaB • 31.12.2023, 19:42
viorel57 • 31.12.2023, 16:48
Minunata dna Ursulla ne spune cu entuziasm ca e un moment istoric. Mie mi se pare ca "am infrant" Or fi gasit ceva interesant de stors din Romania. Si ne mai dau o parte din zaharelul promis. Daca ajungem sa consideram ca dupa mai mult de zece ani in care facuseram tot ce ne-au cerut, aderarea aeriana si navala reprezinta un moment de mare entuziasm, inseamna ca am ramas aceleasi slugi ghidate de proverbul " capul plecat, sabia nu-l taie" Si schelalaim slugarnic in continuare
Nu ai făcut nimic. Prin Romania trec migranți. Tot înseamnă să nu treacă. Căuta să vezi acum câteva zile camion cu migranți opriți la granița cu Ungaria. Aia cum au ajuns la noi daca ne-am făcut treabă. Vedeti care sunt obligațiile sa faci parte din Schengen și o să vedeți că este una dintre obligații sa securizezi nu doar teoretic granițele.