Lifturile „parlamentare” dau batai de cap conducerii Camerei, care nu mai stie ce masuri sa adopte ca sa-i multumeasca pe deputati. Ultima reglementare a fost anularea unei prevederi din regulamentul interior care permitea mai-marilor Camerei sa ceara anularea altor comenzi si sa se plimbe doar ei cu liftul, lasandu-i cu buza umflata pe cei care asteptau.
Desi in Casa Poporului sunt montate destule ascensoare, toate moderne, sunt momente in care ele devin neincapatoare: pauza de masa, la venirea ori la plecarea alesilor etc.
In conditiile in care un tur complet – subsol-etajul 7 si inapoi dureaza chiar si 10 minute, e de inteles nervozitatea celor care stau si asteapta. Deputatul Metin Cerchez s-a suparat ca, atunci cand a vrut sa coboare cu liftul cu insotitor, de la etajul 6 la erajul 3, un domn (identificat de el in persoana secretarului adjunct al Camerei, Mihai Ungheanu) „i-a facut semn discret liftierei sa nu ia in seama cererea mea, drept pentru care am fost plimbat timp de cateva minute bune fara rost”. Deputatul arata ca aceasta plimbare nedorita l-a facut sa piarda discutii importante la Comisia de aparare, unde e membru. Luand in dezbatere nota lui Cerchez, Biroul Permanent a decis sa anuleze prevederea din Regulamentul de ordine interioara care permitea membrilor Biroului Permanent si catorva persoane din Secretariatul General sa ceara liftierei anularea unor comenzi sau schimbarea sensului de mers al liftului. „Am hotarat ca acest „hatar” sa nu se mai practice decat in cazul personalitatilor „externe” care ne viziteaza, caci asa au procedat si ei cand ne-am dus noi acolo”, a explicat secretarul Camerei, Tudor Mohora.
Insa problema supraaglomerarii ascensoarelor ramane si ea a fost adusa ieri in discutie de doi membri ai Biroului Permanent, Alexandru Lapusan si Constantin Nita. Ei considera ca repartizarea birourilor pentru diferitele servicii ale Camerei s-a facut haotic si de aceea functionarii trebuie sa apeleze la lifturi pentru rezolvarea diferitelor probleme. Asta in cazul in care functionarii muncesc, si nu doar se plimba, cum au fost cateva „aprecieri” in sedinta de Birou. S-a hotarat ca, atunci cand se va muta si Senatul, sa se faca o reorganizare a birourilor astfel incat serviciile tehnice sa fie aproape unele de altele.
Una peste alta, lifturile chiar au devenit „personaje” importante in luarea deciziilor in Camera. Cu ceva timp in urma, alesii s-au plans ca usile automate se inchid prea repede si-i prind intre ele pe cei mai putin iuti de picior. S-a „umblat” la sistem, iar acum usile „culiseaza” incet.
O alta problema a fost ca alesii nu aveau semnal la telefon in lift si pierdeau telefoane importante, asa ca s-au instalat antene pentru ca deputatii sa-si poata folosi celularul si in ascensor.