„Oamenii trebuie să fie avertizați de apariția, după vaccinare, în primele două săptămâni, a unor modificări, de exemplu oboseală, dureri în piept, umflarea piciorului, sau dureri abdominale persistente, apariția unor semne neurologice, dureri de cap, tulburări vizuale”, spune Daniel Coriu.
Acestea ar putea fi semnele apariției unor cheaguri de sânge.
„Noi, profesioniștii, suntem avertizați despre această potențială complicație și atunci știm ce avem de făcut”, adaugă medicul.
Specialistul a explicat că doar la anumite persoane vaccinate apar aceste cheaguri de sânge, din cauza unui răspuns imun aparte.
„Persoanele respective au întâlnit, cândva, acel adenovirus, este o infecție banală, și când întâlnește a doua acel adenovirus, este vorba de momentul vaccinării, imediat va produce anticorpi. (…) Acel anticorp se fixează pe trombocit și va duce la trombocitopenie, care, în același timp, va duce la hiperactivarea trombocitelor și la apariția cheagurilor se sânge. Accidentul apare la prima expunere, la rapel nu ar trebui să se întâmple nimic”, susţine medicul.
Marţi, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a transmis că vaccinul AstraZeneca poate fi administrat la cerere tuturor persoanelor, indiferent dacă au sau nu programare.
Pe 6 aprilie, peste 200.000 de persoane care urmau să fie vaccinate cu AstraZeneca și-au anulat programarea. De asemenea, duminică, 11 aprilie, Valeriu Gheorghiţă preciza că ritmul de vaccinare cu AstraZeneca a scăzut substanţial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro