Conform tradiţiei din România, formaţiunile geologice numite “Babele” ar fi fost femei care au ieşit cu oile la păscut pe 1 martie, sfidând vremea capricioasă, iar luna Martie, supărată, le-a împietrit.
Nu se ajunge uşor la “Babele” din Buzioru, de aceea este bine să apelaţi la ajutorul unui localnic
Existenţa acestor pietre este legată de ritualurile primăverii, respectiv ale primelor nouă zile din luna martie. Legenda este răspândită pe tot teritoriul României, iar pietre numite “Babe” se găsesc în tot masivul carpatic, cele mai cunoscute fiind în Bucegi. Un alt asemenea ansamblu stâncos, mai puţin mediatizat, este formaţiunea “Babele” de la Bozioru, în munţii Buzăului.
Aici s-a descoperit scrierea unei civilizaţii necunoscute
Mai multe stânci cu forme neobişnuite, rotunjite, ies din pământ pe un platou situat între Bozioru şi Valea cu Teiu. Aceasta nu este singura ciudăţenie din munţii Buzăului. O legendă spune că aici a locuit cândva un popor de uriaşi. Alta vorbeşte despre un rege care stăpânea ţara şi care se vindeca de orice boală sau rană la un izvor cu apă vie. Dincolo de legende, trebuie menţionat că în zonă există apă curativă (vie?) la staţiunea balneoclimaterică Fişici. Locul mai este cunoscut pentru mulţimea de aşezări săpate în stâncă, unde arheologii au descoperit în anul 2008, printre altele, o piatră gigantică inscripţionată cu semne încă nedescifrate, o scriere aparţinând unei civilizaţii despre care istoricii antici nu menţionează nimic. Piatra a fost îngropată de arheologi, pentru a fi protejată.
Unele stânci au formă de farfurie zburătoare | În zona peşterilor rupestre din munţii Buzăului a fost descoperită o scriere ciudată, încă nedescifrată |
Citiţi sâmbătă în Libertatea: Cheile Bicazului ar putea ajunge în instanţă