„Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat Vasile Bănescu la Euronews România.
Întrebat despre o eventuală retragere din funcţie a ÎPS Teodosie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a precizat că legea morală este cea care trebuie să primeze.
„Cea mai importantă lege din lumea locuită de om este legea morală, sădită de Dumnezeu în creaţia Lui inteligentă. Din legea morală se înfiripă legea nescrisă a bunului simţ. Fireşte că, ajuns într-o astfel de situaţie, oricine ar trebui să protejeze instituţia pe care o reprezintă. Legile pe care le-am invocat, legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat”, a spus Vasile Bănescu.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Sfântul Sinod este cel care poate face recomandări arhiepiscopului Tomisului cu privire la acest caz, iar Statutul BOR prevede sancţiuni atunci când vinovăţia este una confirmată, dar Biserica nu s-a mai confruntat cu un asemenea caz.
Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost audiat joi, 18 ianuarie, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa. La ieșire, ÎPS Teodosie le-a declarat jurnaliștilor că nu i s-a mai adus „mai nimic” la cunoștință.
DNA a anunțat pe 5 decembrie 2023 că a dispus începerea urmăririi penale faţă de ÎPS Teodosie pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. În dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
FOTO: Hepta
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 19.01.2024, 17:53
Legea moralei ??? Adica ? Acest individ NU are decat ,legea lui ,,,si atat ,,Oare cat il va mai suporta Sinodul ,pe acest individ ,care compromite bor, de multe ori ,In Dosarul APIA la fel ,a incercat tot felul de trucuri ca sa scape ,Ce au bun de invatat de la el acei tineri studenti viitori -popi ??
cineva13 • 19.01.2024, 17:52
Dar este total nefiresc ca acest popă, dar și mulți alții să comită ilegalități. Bună e zicala să faci ce spune popa, dar să nu faci ce face el.