Insistențele lui Teodosie de a deveni mitropolit au dus la cercetarea sa în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.
După anunțul cercetării, Teodosie a solicitat organizatorilor mitingului pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului, programat sâmbătă, 10 februarie, la Constanţa, să renunţe la demersul lor. Arhiepiscopia Tomisului anunțase că susține demersul, însă nu este iniţiatoarea sau organizatoarea evenimentului.
Vasile Bănescu, care a ieșit public în mai multe rânduri cu mesaje care îl vizau pe Teodosie, a făcut sâmbătă o lungă postare pe Facebook în care, fără să-l numească direct, critică demersurile și acțiunile publice ale Arhiepiscopului de la Constanța.
„Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști. Nu a fost niciodată. Virtutea stă în echilibru, nobilă moderație, discreție. Nu în exces”, își începe mesaj purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. „Biserica nu e batalion disciplinar, nu e o cazarmă prin care suntem fugăriți, muștruluiți, somați sau pedepsiți pentru a împlini orbește toanele cazone și razna la realitate ale cuiva”.
El mai critică și excesele publice ale lui Teodosie și desele apariții ale acestuia în mediul online sau pe televiziuni. „În comunitatea Bisericii, adevăratele sfaturi duhovnicești se oferă personalizat în Taina Spovedaniei, nu în public, nu la grămadă și microfon. Pentru că în miezul creștinismului stă persoana unică și liberă, nu masa mustrată, manipulată sau incitată”, transmite Bănescu.
„Clericii nu sunt gardienii unei închisori de maximă siguranță, conduși de generali sumbri ai unui Satrap ceresc care ne spionează obsesiv fiecare mișcare și ne sancționează sadic fiecare greșeală”, mai transmite Bănescu. „Abia el, omul credincios, nu superstițios, înțelege ce este libertatea din miezul creștinismului”.
Arhiepiscopul Tomisului a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi. Teodosie a declarat că nu cere acest lucru pentru el, ci pentru „restaurarea unui adevăr istoric fundamental” pentru întreaga Biserică.
Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist, a replicat Cancelaria Sfântului Sinod, care a subliniat că Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române spune că o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar nicio eparhie vecină nu dorește să intre în componența unei viitoare mitropolii a Tomisului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 13.02.2024, 15:11
Oare de ce nu explica nimeni ,cum a sacpat de celebrele dosare de coruptie ? APIA , apoi doasul de coruptie cu mita de 800 mii ,apoi cercetarea in teren de la V Dornei etc,, caci are multe bube .A moficat ,Sf pasti etc, Ce au bun de invatat de la acest individ care ,este , prof-dascal ,viitorii popi ??
Dori.l • 13.02.2024, 15:04
Pozitia lui Banescu este strict personala, altfel nu era deranjat ...
Dragan1952 • 12.02.2024, 08:03
Biserica este în adormire așa că se mai scoală cate unul să o trezească la realitate.