Președintele SUA Joe Biden a anunțat miercuri un plan uriaș de investiții în infrastructură, în valoare de 2,25 de trilioane de dolari, promițând că prin acest efort va crea „cea mai puternică, rezilientă și inovativă economie din lume”.
Propunerea administrației democrate vizează, printre altele, reconstruirea a 20.000 de mile de șosele și autostrăzi, repararea celor mai importante zece poduri din țară, dar și alte proiecte despre care președintele a spus că vor combate schimbările climatice, vor reduce inegalitatea și vor spori competitivitatea SUA.
„Nu este un plan superficial. Este o investiție unică într-o generație”, a spus președintele, care a comparat amploarea investițiilor cu cele făcute pentru construirea sistemului de autostrăzi sau pentru finanțarea cursei spațiale, în urmă cu mai multe decenii.
Măsurile includ alocarea a miliarde de dolari pentru extinderea accesului americanilor la internet de bandă largă, înlocuirea conductelor de plumb, asigurarea accesului la apă potabilă sau modernizarea rețelei electrice pentru a o face mai potrivită pentru noile surse de energie, scrie The Guardian.
Planul vizează, de asemenea, îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor și a persoanelor cu dizabilități în comunitate, modernizarea școlilor, în vreme ce alte fonduri vor fi dedicate pentru instruirea muncitorilor și susținerea inițiativelor care vor întări sindicatele.
O temă majoră a programului este sporirea competitivității SUA în raport cu China. În acest scop, planul alocă 50 de miliarde de dolari pentru producția internă de semiconductori și 40 de miliarde pentru modernizarea capacității de cercetare a laboratoarelor.
Cheltuielile, care se vor întinde pe opt ani, ar trebui să genereze milioane de locuri de muncă, a asigurat Biden.
„Este vremea să ne construim economia de la mijloc”, a spus Biden, care a subliniat că planul „va răsplăti munca, nu doar bogăția”.
Creșteri de taxe
Pentru a finanța programul însă, guvernul va trebui să mărească nivelul impozitului pe profit, de la 21% la 28% și să forțeze companiile multinaționale să plătească taxe mai mari în SUA pentru profiturile obținute în afara țării.
În acest scop, planul va înlocui secțiuni importante din legea fiscală adoptată în timpul administrației lui Donald Trump, care a redus impozitul pe profit de la 35% la 21%.
De altfel, pachetul de cheltuieli reprezintă doar prima jumătate din planul major al lui Biden, care va influența în mod substanțial economia americană.
Președintele a spus că în următoarele săptămâni va prezenta un al doilea pachet legislativ, numit planul Familiilor Americane, care se va concentra pe investiții în sănătate și educație.
Acel plan va fi finanțat, cel puțin parțial, prin mărirea nivelului impozitelor pentru persoanele cu venituri mari.
Împreună, cele două pachete ar putea costa în jur de 4 trilioane de dolari, la un nivel comparabil cu cel al programului de reforme și investiții lansat de Franklin Roosevelt și cunoscut sub numele de „New Deal”.
O luptă dură în Congres
Însă aliații lui Biden din Congres trebuie să se pregătească pentru o luptă de durată, care va fi cel mai probabil mult mai complicată decât cea purtată pentru pachetul de asistență financiară de 1,9 trilioane de dolari adoptat luna trecută, doar cu voturile democrate.
Atât democrații, cât și republicanii – dar și majoritatea americanilor – sunt de acord că infrastructura învechită a țării trebuie reparată.
Dar există neînțelegeri în privința detaliilor – ce anume înseamnă infrastructură, câți bani trebuie cheltuiți și cum trebuie finanțate aceste cheltuieli.
Nici Barack Obama, nici Donald Trump nu au reușit să ducă la capăt un proiect de asemenea magnitudine, deși amândoi au promis să repare infrastructura țării.
Republicanii din Congres și-au arătat deja opoziția, avertizând că majorarea nivelului taxelor va afecta competitivitatea și va încetini creșterea economică.
Liderul minorității republicane, Mitch McConnell, a catalogat planul drept „un cal troian”, care va impune „creșteri masive de taxe tuturor părților productive ale economiei”.
Și totuși, în discursul său, Biden a sugerat că ar putea găsi un acord cu republicanii. El a spus, de asemenea, că este dispus la compromisuri, atâta vreme cât acestea nu vor duce la încălcarea promisiunilor de campanie de a nu mări impozitele individuale pentru cei care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari.
Fără susținerea republicanilor, Biden ar fi nevoit să își susțină pachetele legislative doar cu sprijinul partizan al democraților.
Însă nici acesta nu este garantat. Pramila Jayapal, parte a grupului democrat progresist din Camera Reprezentanților, a spus că propunerea lui Biden este „un prim pas bine-venit”, dar a subliniat că pachetul trebuie să fie substanțial mai mare.
În acest timp, democrații centriști l-au îndemnat pe Biden să colaboreze cu republicanii, lucru pe care președintele a asigurat că îl va face.
Reacțile companiilor au fost diferite. Camera de Comerț a SUA, Business Roundtable și alte organizații de lobby pentru afaceri și-au anunțat opoziția fermă față de creșterea impozitului pe profit, scrie Bloomberg.
Dar unele companii au salutat planul de investiții.
Economiștii au evitat deocamdată să estimeze impactul economic al măsurilor.
„Ținând cont de incertitudinea implementării și de lipsa detaliilor din partea a doua a planului, nu am încorporat încă (planul) în estimările privind creșterea PIB-ului”, au precizat economiștii Aneta Markowska și Thomas Simons, potrivit Bloomberg.
„Dar la prima vedere, planul generează aproximativ 0,5-1 puncte procentuale în plus față de actuala noastră estimare privind o creștere de 5,2% în 2022”, au spus ei.