Timp de 15 zile, în perioada 6-21 august, avioane C-17 Globemaster III ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) din Marea Britanie au efectuat mai multe zboruri de pe Aerportul Internațional din Cluj sau de la baza britanică din Episkopi, Cipru, către Baza Aeriană Nur Khan din Pakistan, scrie sursa citată.
Potrivit publicației, zborurile au avut loc aproape zilnic, ceea ce i-a determinat pe unii observatori să concluzioneze că Marea Britanie a stabilit o punte aeriană între România și Pakistan, astfel încât muniția de artilerie de 122 mm, fabricată de Pakistan Ordnance Factories (POF), să poată fi expediată în Ucraina.
Kievul avea în acel moment mare nevoie de acest tip de muniție, necesară pentru armele sale sovietice, în condițiile în care nici aliații europeni nu mai aveau stocuri suficiente.
Ulterior, pe 30 august, pe rețelele sociale au și apărut imagini din care a reieșit că armata ucraineană a primit proiectile pakistaneze dorite de 122 mm.
Ministerul Apărării din Pakistan nu a transmis vreo reacție în acest sens. Aceeași discreție au arătat-o și britanicii.
Chestionat în legătură cu acest subiect de Shephard Media, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a precizat însă că țara sa „rămâne fermă în sprijinul său pentru Ucraina” și că Londra „lucrează cu o serie de aliați și parteneri” pentru a se asigura că Ucraina „are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei”.
Publicația subliniază în acest context că Marea Britanie și România au o colaborare veche în domeniul militar, cooperând pentru asigurarea securității flancului estic al NATO.
Totodată, site-ul amintește că autoritățile de la Londra au anunțat pe 21 iulie că trimit peste 50.000 de obuze de artilerie în Ucraina, însă că nu se știe dacă acestea provin exclusiv din stocurile armatei britanice sau au fost furnizate și de alte țări.
Un avion C-17 poate transporta 45.360 kg de marfă pe o distanță de peste 8.334 km, iar un proiectil de 122 mm cântărește 43,75 kg, astfel încât câteva mii de astfel de proiectile ar fi putut fi transportate în Ucraina în august, potrivit calculelor publicației.
Munițiile produse de pakistanezi sunt foarte potrivite pentru armele ucrainene. Proiectilul HOW HE-D30 de 122 mm din era sovietică îndeplinește specificațiile NATO și este fabricat de POF, care este cel mai mare furnizor de apărare și complex industrial din Pakistan. POF are 14 fabrici, inclusiv una aflată la 42 km de Baza Aeriană Nur Khan.
Iar pakistanezii au tot interesul să își ajute partenerii britanici, sugerează Shephard Media.
Potrivit publicației, șeful statului major al armatei pakistaneze, generalul Qamar Javed Bajwa, a vizitat Regatul Unit la începutul lunii august, pentru a discuta, printre altele, despre îmbunătățirea apărării bilaterale, după ce ministrul britanic al forțelor armate James Heappey a mers în Pakistan în luna mai.
Fotografie cu caracter ilustrativ: Profimedia