Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana romanii vor putea calatori in strainatate doar pe baza buletinului. Numai ca actualele carti de identitate nu sunt securizate, iar inlocuirea acestora nu se va putea face pana la 1 ianuarie 2007. Prin urmare, pasaportul va ramane o perioada buna actul pe care romanii se vor putea baza la iesirea din tara. Iata ce conditii prevad normele europene la trecerea granitei dintr-un stat membru al Uniunii intr-un alt stat, la randul sau, membru UE.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana inseamna ca cetatenii romani vor beneficia pe teritoriul statelor membre ale Uniunii de drepturile si libertatile prevazute in tratatele de baza ale UE. Prin cetatean al Uniunii se intelege orice persoana care are cetatenia unui stat membru.
Daca romanii vor putea iesi de pe teritoriul unui stat membru pentru a intra intr-o alta tara membra UE in baza cartii de identitate sau a pasaportului, regulile difera pentru membrii de familie care nu sunt cetateni UE. Acestia trebuie sa aiba obligatoriu la iesirea din tara un pasaport valabil, iar la intrarea in alta tara membra UE, fie o viza de sedere pe termen scurt, fie un permis de rezidenta. Membrii de familie sunt: sotul; partenerul inregistrat (daca legislatia statului respectiv trateaza parteneriatul inregistrat echivalent cu casatoria); descendentii directi care nu au implinit 21 de ani sau cei care sunt dependenti si cei ai sotului), rudele directe dependente pe linie ascendenta si cele ale sotului.
Conditii drastice pentru sederi mai mari de 3 luni
Cetatenii Uniunii, implicit romanii, au dreptul de a rezida pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de pana la 3 luni, fara nici o conditionare sau formalitati, respectiv doar pe baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil.
In situatia in care perioada e mai mare de 3 luni trebuie indeplinita una din urmatoarele conditii:
– lucrati cu acte in regula in tara respectiva;
– aveti suficiente resurse financiare si asigurare medicala;
– urmati cursurile unei institutii de invatamant si aveti asigurare medicala.
Cetatenilor Uniunii nu li se cere sa aiba permise de rezidenta. Totusi statele membre pot cere ca cetatenii unui alt stat membru al Uniunii sa se inregistreze la autoritatile competente intr-o perioada care nu poate fi mai mica de 3 luni de la data intrarii pe teritoriul statului unde vor sa stea mai mult de 3 luni.
Restrictii ale dreptului de libera circulatie si rezidenta
Potrivit normelor europene, cetatenilor Uniunii sau membrilor lor de familie li se poate restrictiona dreptul de libera circulatie si de rezidenta pe motive de politica, securitate publica sau sanatate publica pe teritoriul unui alt stat membru. In cazul celor care au fost condamnati nu se vor lua obligatoriu masurile de restrictie a liberei circulatii sau a rezidentei.