Cafeaua previne pierderile de memorie care pot aparea o data cu inaintarea in varsta. Aceasta este concluzia unui studiu aparut in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit ca activitatea electrica a creierului poate fi modificata de cofeina, o substanta prezenta in cafea. Aceasta mareste capacitatea de invatare si memorare, intensificand impulsurile electrice ale celulelor nervoase, cunoscute sub numele de ritmuri gamma. Acestea cresc in intensitate in momentul in care o persoana incearca sa rezolve mental probleme complexe.
Excesul de cafea poate da tulburari de somn
Procesul implica o substanta din creier numita adenozina, prezenta in cantitati mari la persoanele in varsta, care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma.
Daca adenozina se leaga de un receptor molecular aflat in celulele nervoase, numit A1, aceasta reduce activitatea neuronilor si ritmurile gamma. Cofeina poate impiedica legarea adenozinei de receptorul molecular A1.
Profesorul Martin Vreugdenhil, coordonatorul acestui studiu, a declarat: “Cercetarile au indicat ca utilizarea cofeinei duce la cresterea vioiciunii, la intensificarea activitatii corticale si la procesarea mai rapida a informatiilor in creier. Cofeina este de departe cea mai utilizata substanta cu efect psihoactiv”.
Studiul a implicat testarea efectelor cofeinei pe cobai in laborator si a fost prezentat la conferinta anuala a Societatii Fiziologice la University College din Londra.
Vreugdenhil a adaugat ca excesul de cafea poate avea si reactii adverse: tulburari de somn si efecte negative asupra activitatii cardiace.
Influenteaza opiniile celor care o consuma
Cercetatorii australieni au stabilit ca aproape oricine este mai usor de convins sa adopte opiniile altcuiva atunci cand consuma cafea, potrivit unui material publicat de site-ul ABC News.
Cercetatorii au testat aceasta proprietate a cafelei prin intervievarea mai multor persoane in legatura cu atitudinea lor privind eutanasia voluntara si avorturile. Subiectilor studiului le-au fost puse intrebari inainte si dupa ce au consumat echivalentul a doua cani de cafea, dar si substante placebo. Cercetatorii le-au dat subiectilor studiului sa citeasca argumente pe temele mentionate imediat dupa ce le-au administrat cafea.
Potrivit rezultatelor experimentului, “cofeina amplifica persuasiunea, prin inducerea unei procesari sistematice a mesajului receptionat de persoana care a consumat cafea”. Pe de alta parte, cofeina induce si o stare de optimism bautorilor de cafea, determinandu-i mai curand sa fie de acord cu mesajul care le este transmis.
Rezultatele studiului au fost publicate pe site-ul Queensland University of Technology si vor aparea si in European Journal of Social Psychology.