Camelia Tișe a fost a fost găsită moartă în casă de către menajera ei, luni, 5 februarie. Primele date ale anchetatorilor indicau că femeia nu prezenta urme de violență și că a murit din cauze medicale, spuneau surse apropiate anchetei pentru Libertatea. Informația a fost confirmată de Poliția Cluj, marți, 6 februarie: „S-a stabilit că moartea nu a fost violentă şi nu au fost identificate elemente care să indice posibilitatea unui act de agresiune”.
Marți, cauza decesului a fost stabilită de medicii legiști. Potrivit certificatului medico-legal emis de INML, cauza decesului Cameliei Tișe este malaria într-o formă severă. Femeia tocmai se întorsese dintr-o excursie în Zanzibar.
Camelia Tișe, 47 de ani, era notar public şi divorţase de Alin Tișe în 2018. Cei doi aveau împreună un copil.
11 români infectați cu malarie în ultimele trei luni
Tot marți, 6 februarie, Spitalul „Victor Babeş” din București a transmis că un bărbat internat la Terapie Intensivă din cauza malariei a murit zilele trecute. Totodată, în ultimele 24 de ore, la această unitate medicală au mai ajuns doi pacienţi, şi ei fiind infectaţi în urma călătoriei în Zanzibar, a relatat news.ro.
Pe 30 ianuarie, Ministerul Sănătăţii anunța că în ultimele trei luni au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie la persoane care au călătorit în Africa. Instituția a recomandat românilor care vor să plece în zone tropicale să discute în prealabil cu medicii despre măsurile de prevenție.
Și Ministerul de Externe a recomandat precauție pentru deplasările în Zanzibar. „Vă recomandăm să procuraţi din timp, înainte de călătorie, un kit-medical împotriva malariei şi să utilizaţi măsuri contra ţânțarilor, cum ar fi spray-uri, plase sau aparate electrice. Malaria este destul de răspândită”, a avertizat MAE.
Malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar, specia Anopheles. Printre simptomele specifice se numără febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare și diareea.
Prevenția constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Aura1 • 08.02.2024, 06:50
Păcat, în zilele noastre să se moară de malarie, ar trebui agențiile care vând bilete în astfel de zone turistice cu risc, să anunțe turiștii pentru a lua măsuri înainte de plecare.
2402 • 07.02.2024, 16:09
Din pacate, malaria ucide, daca nu este tratata corespunzator. Citeşte întreaga ştire: Fosta soție a președintelui CJ Cluj, Alin Tișe, a murit de malarie, spun medicii legiști. Alți 11 români au fost infectați în ultimele luni