Cel mai des, diagnosticul este stabilit in stadii avansate. Cea mai frecventa localizare este laringele, urmata de limba, buze, mucoasa bucala sau alveolara, orofaringe, planseu bucal, hipo/nazofaringe, glande salivare. Din punct de vedere histologic, 95% sunt carcinoame scuamoase. Rareori se intalnesc alte forme de cancere: melanoame, sarcoame, adenocarcinoame, limfoame.
Aceste cancere reprezinta aproximativ 4% din toate malignitatile. Sunt mai frecvente la barbati si incidenta creste o data cu varsta. In prezent sunt cunoscuti mai multi de factori de risc implicati in aparitia cancerelor din regiunea capului si gatului. Consumul de alcool si fumatul joaca un rol important: au actiune sinergica in aparitia cancerelor orofaringiene si ale cavitatii bucale. Expunerea la radiatii ultraviolete e un factor de risc pentru cancerele de buza. Infectia cu virus Epstein Parr predispune la cancere rinofaringiene. Igiena bucala precara, iritatiile mecanice, utilizarea de marijuana sunt implicate in aparitia mai multor cancere in acesta regiune anatomica. Se pare ca o alimentatie bogata in legume si fructe scade riscul aparitiei.
Manifestarile clinice variaza in functie de localizare. Acuzele subiective constau (in cele mai multe cazuri) in: disfagie (dificultate la inghitit), otinofagie (durere la deglutitie), modificarea tonalitatii vocii, epistaxix (sangerare pe cale nazala), haletoza (miros urat al gurii). Dintre semnele clinice care apar in aceste cancere mentionam: ulceratii ale mucoaselor, neuropatii craniene, induratii, noduli, adenopatii laterocervicale. Evolutia acestor cancere este caracterizata de recidive loco-regionale. Metastazele la distanta apar in aproximativ 40% din cazuri.
Diagnosticul e stabilit prin examenul anatomopatologic al unui fragment tumoral (biopsie). Evaluarea extensiei si stadiului bolii implica investigatii multiple, particularizate in functie de localizare (radiografii, tomografii computerizate, imagistica prin rezonanta magnetica, esofagoscopie, bronhoscopie, angiografii etc.).
Evolutia sub tratament depinde de mai multi factori, din care cei mai importanti sunt stadiul bolii si localizarea tumorii. De exemplu, in stadiile I-II de cancer laringian rata de supravietuire este de 80%, in timp ce in stadiile III-IV abia atinge 10-15%. Cancerele localizate la nivelul limbii, descoperite in stadii incipiente, au cel mai bun prognostic: rata de supravietuire este de 90%.
In majoritatea cazurilor, modalitatile terapeutice care se impun de la inceput sunt interventia chirurgicala si tratamentul radiologic. Se incearca pastrarea intr-o masura cat mai mare a functionalitatii organelor afectate. Tratamentul citostatic scade riscul aparitiei metastazelor. Uneori, chimioterapia preoperatorie scade dimensiunile tumorii, limitand rezectia chirurgicala si iradierea. In unele cazuri e eficienta utilizarea concomitenta a chimio si radioterapiei. Eficienta citostaticelor a crescut in ultimii ani prin utilizarea unor noi agenti terapeutici.
Pentru informatii si programari va rugam sa ne contactati la sediul Fundatiei Nationale de Oncologie „Sfantul Anton”, din Calea Victoriei nr. 1-5, scara B, etaj 6, ap. 72, sector 3, sau la numerele de telefon 314.69.33 sau 314.69.23.