Mergi direct la conținut »
Cardinalul Philippe Barbarin a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nedenunţare de abuzuri sexuale
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cardinalul Philippe Barbarin a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nedenunţare de abuzuri sexuale

Cardinalul Philippe Barbarin a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru nedenunţare de abuzuri sexuale

Cardinalul Barbarin a fost găsit vinovat,  joi, de nedenunţare de agresiuni sexuale împotriva unui minor comise de un preot din dieceza sa şi a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. 

De Andreea Radu,

Preşedintele tribunalului corecţional din Lyon, Brigitte Verney, „l-a declarat vinovat de nedenunţare de rele tratamente” comise împotriva unui minor între 2014 şi 2015, potrivit Agerpres.

Astfel, cardinalul Barbarin devine astfel cel de-a treilea episcop condamnat în Franţa pentru fapte similare, după alte două cazuri, din 2001 şi 2018.

Avocaţii cardinalului şi-au anunţat intenţia de a face recurs, spunând că motivația instanței „nu convinge”.  „Vom contesta această decizie prin toate căile de atac utile”, a declarat unul dintre avocaţii cardinalului, Jean-Felix Luciani, menţionând că a fost dificil pentru tribunal să reziste presiunilor media.

Pe de altă parte, decizia tribunalului a fost salutată de unul dintre reclamanți care a declarat că decizia este o victorie care „transmite un semnal foarte puternic pentru numeroase victime şi le permite să înţeleagă faptul că sunt auzite, ascultate şi recunoscute”.

În anul 2014, Cardinalul Barbarin a fost informat de către un bărbat că a fost agresat şi violat de preotul Preynat pe când avea între 9 şi 11 ani. Preotul nu a fost denunţat, el rămânând în post încă un an de zile. De abia în septembrie 2015 el a fost demis din funcţie de Biserică. Ulterior el avea să recunoască faptul că a comis abuzuri grave contra numeroşi copii.

Papa Francisc a promis, în cadrul summitului pe tema combaterii abuzurilor sexuale împotriva copiilor care a avut loc în luna februarie a acestui an, că Biserica Catolică va înceta să mai muşamalizeze agresiunile preoţilor pedofili, ”aşa cum se obişnuia în trecut”.

Foto: EPA


Fotografia Anei Pauker a fost pusă pe afișul unui eveniment al muzeului din Vaslui. Directoarea muzeului: „Este un personaj istoric. Bun, rău, nu suntem puși aici să judecăm”


 

Close
Închide
  Close