În situaţia actuală, locatarii din multe clădiri rezidențiale urmează noi măsuri de siguranță de când Organizatia Mondială a Sănătăţii a declarat oficial pandemia de COVID-19. Chiar și-așa, aceste zone prezintă un “risc ridicat”, explică Kevin Coombs, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Manitoba, SUA, “pur și simplu datorită densităţii populației”.
În același timp, e ca o sabie cu două tăișuri – dacă ai un grup mare de oameni, dar nici unul dintre ei nu este infectat, nu are ce să se transmită”, adaugă acesta. “Riști, bineînțeles, să nu știi cine este și cine nu este infectat, pentru că nu toată lumea e testată. Cel mai bine e să fim precauți”.
Kevin Coombs, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Manitoba, SUA:
Printre indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de utilizatori concomitenți ai unui lift ar trebui limitat la două până la patru persoane.
Guvernul local Toronto roagă cetățenii să păstreze distanța de doi metri între ei şi să nu folosească lifturile în grupuri mai mari de trei persoane.
Când trecem prin zone intens circulate precum lifturile, holurile sau camerele comune, ar trebui să ne folosim simțul practic, zice Dr. Isaac Bogoch, un specialist în boli infecțioase de la Spitalul Primar Toronto, Canada. Indicațiile privind numărul de pasageri sau persoane care pot folosi un lift sau o încăpere în același timp ajută, adaugă Bogoch, deși pot fi greu sau imposibil de implementat câteodată.
“Desigur, nu urmărim să fim perfecți aici – trebuie doar să fim foarte, foarte buni în majoritatea timpului, pentru că vom întâlni situații pe care pur și simplu nu le putem evita”, adaugă el. “Eu nu aș legifera numărul de oameni în lifturi. Aș spune: «hai să lucrăm cu cap». Dacă se deschid ușile și liftul e plin ochi, poate ar trebui să îl aștept pe următorul.
Dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase de la Spitalul Primar Toronto, Canada:
Natasha Salt, directorul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor de la Centrul de Științe Medicale Sunnybrook, Toronto, zice că scările sunt o alternativă mai sigură și care ne pot ajuta să rămânem în formă în perioada carantinei.
Atât ea, cât și Bogoch subliniază cât de important este să păstrăm o igienă corespunzătoare a mâinilor, mai ales în clădiri rezidențiale.
Virusul poate supraviețui până la câteva zile pe suprafețe precum oțelul inoxidabil sau plastic.
Complexele rezidențiale ori blocurile din zonele rezidențiale dense combină un număr mare de suprafețe cu care oamenii intră în contact direct și un flux mare de persoane, sporind șansele de răspândire a unei infecții. Un document publicat de Departamentul de Sănătate și Igienă Psihică din New York roagă ca proprietarii de clădiri rezidențiale să “acorde prioritate sporită curațării și dezinfectării suprafețelor atinse frecvent, precum clanțele, balustradele, butoanele din lifturi, și birourile de recepție”, printre altele.
“E important ca oamenii să fie atenți,” explică Bogoch. “Gândește-te ce ai putea atinge când intri sau ieși dintr-o clădire”.
Asociațiile de locatari pot restrânge accesul în zone comune, pot amâna întâlnirile (cum s-a întâmplat în blocul unde locuiesc eu), și pot instala recipiente cu dezinfectant pentru mâini, pentru a limita răspândirea virusului. Salt adaugă că e benefic și ca locatarii să semnaleze condițiile de igienă precară, dacă este cazul.
Lucrați cu cei care întrețin clădirea și asigurați-vă că curățenia și dezinfecția clădirii se fac mai eficient sau mai des, poate chiar verificați ce produse sunt folosite, pentru că nu toate au aceleași proprietăți. Putem ajuta la controlarea virusului făcând curățenie mai des.
Dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase de la Spitalul Primar Toronto, Canada:
Prin concentrarea unui număr mare de oameni într-un număr limitat de căi de acces, clădirile rezidențiale reprezintă un mediu prielnic de răspândire a virusului. Scriind în Japan Times, jurnalista Faye Flam consideră că “ești mai în pericol în liftul comun decât afară”.
Din fericire, indiferent unde ne aflăm, măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja de virus sunt păstrarea distanței, păstrarea igienei mâinilor și menținerea lor departe de ochi, gură şi faţă.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.