Mai multi cititori ne-au contactat la redactie si s-au plans ca patronii le cer sa lucreze peste opt ore pe zi, fara sa ii plateasca in plus. Daca vi se intampla acest lucru trebuie sa stiti sa angajatorii sunt obligati prin lege sa va rasplateasca proportional cu timpul lucrat, in bani sau zile libere. Libertatea va spune ce prevede legislatia in acest sens.
Potrivit Codului Muncii, durata timpului de lucru este de opt ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru toti angajatii cu norma intreaga. ?n cazul tinerilor de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Pe langa aceste ore, puteti munci si in plus, insa maximum 48 de ore pe saptamana, cu tot cu orele suplimentare.
Iata ce mai prevede Codul Muncii in acest sens:
– daca munciti peste program trebuie sa fiti platiti in plus, prin adaugarea unui spor de minimum 100% din salariul de baza, potrivit contractului unic la nivel national. Acest spor se imparte la numarul de ore lucrate peste program si fiecare ora muncita in plus se remunereaza cel putin la fel ca una obisnuita. Acelasi lucru se aplica si in cazul in care sunteti nevoiti sa lucrati de sarbatorile legale (e vorba de personalul din domeniul medical, interventii de urgenta, transport etc.);
– daca lucrati 12 ore intr-o zi aveti dreptul la repaus timp de 24 de ore;
– in cazul in care efectuati cel putin trei ore de munca de noapte puteti beneficia fie de program de lucru redus cu o ora (adica, spre exemplu, sapte ore in loc de opt), fie de un spor de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata;
– tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot munci peste program.
In cazul in care orele lucrate peste programul de munca nu va sunt platite, puteti adresa o sesizare in scris Inspectoratului Teritorial de Munca din judetul in care va aflati. Aceasta sesizare trebuie sa contina numele real al dv., datele de contact, numele angajatorului si motivele plangerii.
Ce amenzi risca angajatorii
Daca angajatorul incalca prevederile privind munca peste program prevazute in Codul Muncii, risca amenzi usturatoare, potrivit purtatorului de cuvant al ITM, Marilena Balabuti. ‘Pentru cei care nu acorda liber de sarbatorile legale amenda este intre 5.000 si 10.000 de lei, iar pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara cuprinse in Codul Muncii la art.117-121, amenda este de la 1.500 la 3.000 de lei. Aceste sanctiuni se aplica de catre inspectorii agenti constatatori ai ITM, iar anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei se poate face doar in instanta’, ne-a spus specialista ITM.