Mergi direct la conținut »
Cazul Țăndărei ajunge din nou în presa britanică. The Telegraph: „Case în stil Tony Soprano ridicate cu bani obținuți din traficul de copii și ajutoarele sociale din Marea Britanie”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cazul Țăndărei ajunge din nou în presa britanică. The Telegraph: „Case în stil Tony Soprano ridicate cu bani obținuți din traficul de copii și ajutoarele sociale din Marea Britanie”

Cazul Țăndărei ajunge din nou în presa britanică. The Telegraph: „Case în stil Tony Soprano ridicate cu bani obținuți din traficul de copii și ajutoarele sociale din Marea Britanie”

Țăndărei este „orașul pe care cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa îl numește acasă”, scriu jurnaliștii publicației britanice „The Telegraph” într-un reportaj intitulat „Cum a scăpat de justiție cea mai mare grupare de trafic de copii din Europa”.

De Răzvan Mihalașcu,

  • Ziariștii au fost în Țăndărei, unde au văzut vilele luxoase ridicate în oraș, și publică un mesaj dur al inspectorului Bernie Gravett, cel care a coordonat cazul Țăndărei în Marea Britanie.
  • „Dacă nu putem avea încredere în instanțele din România să dea condamnări pentru cele mai grave infracțiuni, acest lucru va avea impact asupra întregii Europe”, spune polițistul.
  • 120 de persoane au fost condamnate deja în Regatul Unit în acest caz, în timp ce capii rețelei din România, 25 de interlopi, au fost achitați în prima instanță.
  • Unul dintre aceștia a fost intervievat de jurnaliștii britanici.
  • „Noi nu am omorât niciun copil ”, este reacția cinică a acestuia.

 

Dosarul „Țăndărei” a stârnit controverse în 2010, când anchetatorii au descoperit că zeci de copii de etnie romă din această localitate din Ialomița au fost duși să cerșească în Marea Britanie. Inculpații în acest caz au primit achitare în februarie pentru că faptele de care erau acuzați s-au prescris.

Astfel, o întreagă rețea de trafic de minori a scăpat de justiție.

„Țăndărei este orașul pe care cea mai mare rețea de trafic de minori din Europa îl numește acasă – cel puțin asta susțin Poliția Română și cea din Marea Britanie, care au irosit aproape 10 ani încercând să o deferească justiției”

„Case cu etaj, care bat la ochi, cu statui impunătoare și porți lustruite se aliniază pe străzile din Țăndărei, sudul României, în timp ce în cealaltă parte a orașului căruțe trase de cai se zgâlțâie pe drumuri pline de gropi. Proprietățile în stil Tony Soprano ar fi fost ridicate cu bani din ajutoarele sociale obținute în Marea Britanie și din traficul de minori pe străzile din orașe britanice, unde copiii erau forțați să cerșească sau să se prostitueze”, scrie The Telegraph.

În 2010, autoritățile române, în colaborare cu cele din Marea Britanie, au descins în locuințele a 26 presupuși traficanți de copii. Ulterior, suspecții au fost arestați, în așteptarea procesului. În urma perchezițiilor, anchetatorii au descoperit teancuri de bani, arme automate AK-47, precum și un scaun folosit pentru a tortura victimele care nu cooperau.

„Însă în luna februarie, cazul împotriva așa-zisei mafii din Țăndărei s-a năruit, existând zvonuri că aceștia ar fi intimidat victimele și ar fi plătit mită anchetatorilor corupți”, scriu jurnaliștii britanici.

Reacția cinică a unuia dintre presupușii traficanți: „Noi nu am omorât niciun copil”

The Telegraph a mers pe urmele unuia dintre presupușii lideri ai rețelei care, scriu jurnaliștii britanici, „a provocat autoritățile europene să găsească dovezi prin care să dovedească faptul că el are legătură cu brutala industrie a traficului de persoane”.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

„Noi nu am omorât niciun copil, nu am rănit niciun copil. În cazierul meu de la Poliție scrie că am furat copii și apoi i-am vândut ca să cerșească. Cine sunt acești copii? Nu știu cine sunt”, a spus presupusul lider al rețelei.

De asemenea, el a ironizat Guvernul britanic deoarece a cheltuit milioane de euro pentru o investigație ce pare să fi eșuat.

„Guvernul britanic a dat României două milioane de euro pentru a-i găsi pe traficanți. Polițiștii noștri sunt proști, dar cred că ei au păcălit poliția voastră mai performantă să plătească acești bani”, a precizat bărbatul.

Potrivit The Telegraph, suspectul nu a negat că a ținut o serie de arme în locuința sa, însă a insistat că deține permise pentru acestea. Cât despre implicarea în traficul de minori, presupusul lider al rețelei a precizat că fiii și nepoții săi au lucrat în Marea Brtitanie, Spania și în Italia, însă niciunul dintre aceștia nu au fost implicați în aceste infracțiuni.

„Nu au fost niciodată la închisoare, nu au fost amendați niciodată, merg la școală sau lucrează ca fermieri, menajere și angajați în restaurante”, a precizat el.

Ulterior, bărbatul a mărturisit că minorii care au fost puși să cerșească nu au fost traficați.

„Acești copii, care cerșesc, fură sau fac orice altceva, sunt împreună cu rudele lor, așa că nu sunt traficați”, a precizat el.

Potrivit autorităților britanice, cei mai mulți dintre copiii traficați de rețea au fost vânduți de părinții lor în România și au ajuns cu autocarul în Marea Britanie.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

Întrebat de anchetatorii români dacă a călătorit în Marea Britanie în ultimii 10 ani, presupusul traficant a spus că „nu-și aduce aminte”.

Ce s-a întâmplat când jurnaliștii au pus întrebări incomode

„Localnicii, inclusiv preotul satului, refuză să discute despre caz. În schimb, alții doar zâmbesc în momentul în care sunt întrebați de ce sunt atât de multe vile de lux într-o regiune săracă a României. Un taximerist le-a cerut reporterilor de la The Telegraph să se dea jos din mașină, atunci când au pus întrebări incomode”, notează publicația britanică.

Un oficial al primăriei din Țăndărei, pe nume Cristian Roman, a spus jurnaliștilot că localitatea a avut de suferit de când a apărut în presă acest caz.

„Dacă îndeplinesc condițiile, își pot construi vile. Nu știm de unde vin banii”, a precizat Cristian Roman, întrebat dacă a avut suspiciuni referitoare la sursele de venit ale celor care construiesc aceste vile.

În Marea Britanie, zeci de lideri ai grupării au fost judecați și condamnați. 181 de copii sunt în continuare dați dispăruți, iar unii dintre traficanți au revenit la „viețile lor de lux din Țăndărei”.

Bernie Gravett, inspectorul principal în operațiunea care a destructurat rețeaua de exploatare a copiilor romi, s-a arătat dezamăgit de decizia instanței din România.

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Au fost numeroase dovezi împotriva acelei grupări. Zeci de copii martori au fost audiați, am găsit sute de certificate de naștere ilegale. Noi ne-am asigurat că vor fi condamnați, dar România n-a făcut-o”, a spus Gravett jurnalilștilor britanici. 

Dacă nu putem avea încredere în instanțele din România să dea condamnări pentru cele mai grave infracțiuni, acest lucru va avea impact asupra întregii Europe”, a mai spus acesta. 

Pe de altă parte, oficialii Poliției Române susțin că „ancheta a ajuns la final și că nu pot fi oferite alte informații”.


Citește și:

VIDEO/ Cum s-a făcut de râs justiția din România! Imaginile complete ale perchezițiilor DIICOT din Țăndărei, 2010: elicoptere, 120 polițiști, 200 jandarmi, oameni ridicați din pat, bani și AK-47 confiscate. Finalul: toți interlopii au scăpat în primă instanță

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

Dosarul „Țăndărei”, simbolul unei Românii unde mafioții capătă tot mai multă putere. Polițist: „România, o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”

Cazul Țăndărei, prezentat de tabloidul The Sun: „Orașul de lux în care gangsterii români bogați construiesc palate din banii britanicilor și din sclavia copiilor”

Polițiștii luau mită de la traficanții de copii din Țăndărei! Dezvăluirea apare în motivarea Tribunalului Harghita, instanța care a decis achitarea inculpaților

Close
Închide
  Close