- Ministerul Sănătății a publicat, săptămâna trecută, în premieră de la debutul pandemiei, date legate de numărul de teste COVID făcute în fiecare județ.
- Inițial, datele au fost publicate cu o eroare privind numărul de teste din județul Vrancea, iar Ministerul Sănătății a anunțat că „încă există provocări tehnice”
- Astăzi, premierul a anunțat că, în urma publicării, „şeful Corpului de control s-a autosesizat să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date”.
- Întrebat de jurnaliști despre situație, Vlad Voiculescu a declarat că aceste date ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte. „Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul. În plus, el a precizat că „nu există niciun conflict între el şi premier”.
- Documentele de pe site cuprind informații despre rata de incidență din fiecare localitate, numărul de teste făcute în fiecare județ, precum și date despre vaccinare.
După mai bine de un an de la izbucnirea pandemiei de COVID, Ministerul Sănătăţii a publicat joi, 4 martie, datele despre situaţia testărilor pe judeţe.
Ce conțin aceste documente?
1. Date legate de evoluția pandemiei
2. Date legate de vaccinare
Polemica a fost provocată de publicarea numărului de teste din fiecare județ. Întrebat de un jurnalist dacă a avut avizul STS și SRI pentru a publica numărul de teste în fiecare județ, Vlad Voiculescu a răspuns: „Avizele SRI, STS pentru numărul de teste? Numărul de teste trebuia publicat cu mult timp înainte. E primul lucru pe care îl așteptam”.
Numărul de teste efectuat în fiecare județ a fost, de asemenea, motiv de nemulțumire și pentru primarii din Timișioara și Cluj, Dominic Fritz și Emil Boc, care au susținut că aici sunt efectuate mai multe teste, prin urmare rata de infectare este mai mare, iar astfel sunt restricții mai dure decât în alte locuri.
„Am atras atenția de atâtea ori, dar, din nefericire, nu se întâmplă nimic. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu, sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste”, a declarat, în februarie, Emil Boc.
Ce arată, deci, datele legate de testarea din fiecare județ?
În prezent, cinci județe se află în scenariul roșu: Timiș (5,43), Ilfov (3,61), Brașov (3,23), Cluj (3,19) și Bucureşti (3,04).
București, mai bine de trei ori mai multe teste decât Timiș
Cele mai multe teste PCR sunt efectuate în București, care de vineri a revenit în scenariul roșu.
În primele 7 zile ale lunii martie au fost făcute în total 46.883 de teste, la o populație de aproximativ 2,1 milioane de locuitori, potrivit datelor oficiale anunțate în octombrie. Cele mai multe teste au fost efectuate pe 3 martie, 8.488.
În județul Timiș, au fost făcute, în aceeași perioadă, de 3,6 ori mai puține teste decât în București. Mai exact, în cele șapte zile, în județul Timiș, care are, potrivit datelor oficiale din 2018, aproximativ 752.00 de locuitori, au fost făcute 12.817 de teste. Aici, Timișoara și alte patru localități sunt de astăzi în carantină.
Urmează județul Cluj, (aproximativ 732.000 de locuitori, potrivit datelor din 1 ianuarie 2019). În primele șapte zile din luna martie, aici au fost făcute 9.570 de teste.
Cele mai puține teste, în Giurgiu
La polul opus, sunt judeţele Giurgiu, Buzău şi Covasna care efectuează cele mai puţine teste, cele trei fiind fie în scenariul verde sau galben.
În județul Giurgiu, care are o populație de aproximativ 274.000 de locuitori și de unde era primul pacient confirmat cu noua tulpină britanică, au fost făcute 1.111 de teste în șapte zile. Cele mai puține au fost făcute de pe 7 martie, respectiv 88.
Puțin mai multe teste sunt efectuate în Buzău, unde locuiesc aproximativ 413.000 oameni. Aici, au fost făcute 1.258 de teste.
În Covasna, în ultimele 7 zile au fost făcute 1.580 de teste. De altfel, duminică, 7 martie, Covasna a efectuat doar 21 de teste, cele mai puţine din toată ţara.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro