Bilanțul de astăzi 10 februarie arată două județe în scenariul roșu – Timiș și Maramureș, care a oscilat în ultimele zile ba în scenariul galben, ba în cel roșu.
Județul Timiș este însă constant. Din 25 octombrie, rata de infectare a rămas doar peste pragul de 3 la mia de locuitori. Astăzi, 10 februarie, se ridică la 3,53.
„Mulți mi-au explicat care este motivul de ce Timișoara și județul Timiș au o rată de infectare mai mare decât în alte județe. Vreau să dau un mesaj românilor. Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute pentru că noi, în Timiș, testăm cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă că în alte părți ale țării ne mințim singuri că totul este în regulă și asta ne dă un fals sentiment de siguranță. Numărul de teste scade altundeva și oamenii cred că pericolul a trecut”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei într-o conferință de presă susținută ieri.
El susține că în județul Timiș se efectuează 10% din testele din țară, adică „e clar că noi testăm mai mult”.
„Noi facem săptămânal 1.500 teste la 100.000 de locuitori, ceea ce este dublu de media națională care este 715. Rata de infectare în Timiș este în comparație cu alte județe mai mare pentru că noi testăm mai mult. Asta nu înseamnă că este o rată de infectare falsă, este corectă, dar asta e un indiciu puternic că celelalte județe nu testează cum trebuie”, a explicat Dominic Fritz pentru Libertatea.
Dr. Octavian Jurma: „Pe aici nu se testează a fost politica națională de combatere a pandemiei”
Epidemiologul şi cercetătorul Octavian Jurma susține acuzațiile lansate de primarul Timișoarei, într-o postare pe Facebook.
„Pe aici nu se testeaza” iar din ce se testeaza „se scade cat e nevoie” pentru ca recolta de cazuri la hectar sa nu faca de ras pe cei din fruntea judetului sau a tarii. Aceasta a fost filozofia noastra de „combatere” a pandemiei in al doilea val, aceasta a ramas filozofia de „combatere” a pandemiei in fata celui de al treilea val de COVID-19”, scrie doctorul pe rețeaua de socializare.
Acesta publică un grafic în care, spune el, „urmăresc doar istoria incidenței la 1,000 din ultimele 7 zile, până și județe până acum premiante la corectitudine cedează „ispitei focarelor”. Sălaj a scăzut azi 28% din cazuri de unde pana acum au scazut sub 5%. Bihor la fel a scazut la 15% pentru a se incadra in scenariul verde inainte de vreme”, mai spune el.
Cele mai multe laboratoare din țară, după București, sunt în Timiș
Contactat de Libertatea, directorul DSP Timiș a explicat că în județul Timiș funcționează 16 laboratoare avizate de Direcția de Sănătate Publică, atât publice, cât și private. Sunt cele mai multe din țară, după București.
„Nu știu dacă este mult sau puțin, eu cred că numărul de teste este singurul indicator de control al pandemiei și al ratei de infecție. Noi testăm pentru că, din perspectiva noastră, există o singură variantă să testezi pacienții: să știi că sunt bolnavi. Și ca să știi că sunt bolnavi, trebuie să îi diagnostichezi. În altă perspectivă, din punct de vedere epidemiologic, cu cât aflăm mai mult dintre pozitivii care există în județ, cu atât mai repede și mai convingător vom putea să luăm măsuri care țin de izolare, de carantinare și limitarea răspândirii virusului”, a explicat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș, pentru Libertatea.
Șeful DSP Timiș spune că trebuie să ținem cont și de faptul că Timișoara și Timișul sunt mai aproape de graniță, ceea ce înseamnă că cei care pleacă în interes de serviciu în străinătate trebuie să se testeze.
De la începutul pandemiei și până pe 9 februarie, în județul Timiș s-au făcut 386.000 de teste, din care 10.500 teste rapide, iar restul PCR. La nivel național, la aceeași dată, au fost raportate 5.610.170 de teste RT-PCR și 172.163 de teste rapide antigenice. Un total de 5.782.333 de teste.
La un calcul simplu, rezultă că 6,6% din testele efectuate la nivel național s-au făcut în județul Timiș.
„Politică unitară de testare”
Edilul Timișoarei cere „urgent” o „politică unitară de testare, nu numai de raportare”, la nivelul întregii țări. Cere autorităților să facă publice datele despre numărul testelor efectuate în fiecare județ.
„Doar așa vedem că, de fapt, un județ care pe hârtie este un județ verde este nu mai puțin, ci poate chiar mai mult în pericol decât este un județ care pe hârtie este roșu. Să zicem clar: eu nu spun că noi trebuie să luăm mai puțin în serios această amenințare de pandemie doar pentru că testăm, doar spun că ceilalți nu iau destul de mult în serios și asta are efecte negative și asupra noastră, pentru că vom trece peste această pandemie doar ca țară întreagă”, a completat acesta.
Modul de calcul al ratei de infectare urmează să fie schimbat
Discuțiile privind rata de infectare dintr-un județ au apărut și când București a ieșit din scenariul roșu și a revenit în cel galben. Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu crede că rata de infectare este cea reală.
Ulterior, instituția pe care o conduce a anunțat, la finalul lunii ianuarie, că modalitatea de calcul a ratei de infectare va fi modificată, astfel încât să fie incluse și cazurile din focare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro