“Am creat o unealtă de comunicare sigură, prin care să ne poți raporta, simplu și sub siguranța anonimității, orice neregulă observi, de câte ori vrei. Odată ajunse la noi, raportările tale sunt analizate și 1) luate în calcul pentru campanii de advocacy punctuale, care își propun să îndrepte situația sesizată de tine sau 2) trimise către jurnaliștii de investigație parteneri (…)”, spun cei de la Funky Citizens.
În cadrul aplicației, ONG-ul a inclus și un mic ghid al avertizorului de integritate, în care le reamintește cadrelor medicale că sunt ocrotite de Legea 571/2004, a avertizorilor de integritate.
Conform primului raport, publicat la 10 decembrie, 7,69% dintre cei care au semnalat nereguli au arătat că nu sunt testați regulat pentru COVID-19, 10,58% au vorbit despre probleme cu echipamentele de protecție, 6,73% au spus că nu sunt destule asistente în unitatea medicală în care lucrează.
Multe sesizări vizează probleme cu instalațiile de oxigen pentru bolnavii de COVID-19, dificultățile fiind raportate la Spitalul Universitar de Urgență din București, Spitalul Municipal din Lugoj și la un spital din Galați.
De exemplu, un cadru medical a scris:
“La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, problemele erau similare – pacienții COVID pozitiv sunt înghesuiți în secția ATI, unde se pun extra paturi și instalația electrică este suprasolicitată, același lucru se întâmplă și cu oxigenul. Riscul unui incendiu este foarte mare”.
Aplicația poate fi descărcată din Play Store sau din App Store și elaborarea ei a fost finanțată din grantul primit de ONG de la European Journalism Fund, în valoare de 50.000 de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro