Traducere şi adaptare din The Conversation.

Pe măsură ce pandemia accentuează crizele economice globale, iar comportamentele se mută tot mai mult în online, dezvoltarea jocurilor de noroc aduce riscuri suplimentare, mai ales în cazul tinerilor, care au în faţă un viitor tot mai incert.

Aşa cum arată noul serial documentar BBC World Service, „Gambling: A Sure Bet?”, în întreaga lume oportunităţile pentru jocurile de noroc cresc rapid. Unele guverne le promovează pentru a umple goluri în bugetele de  stat; loteriile sunt cel mai bun exemplu. Altele se grăbesc să aprobe reguli noi, relaxate pentru jocurile de noroc, fără să ia în calcul eventualul impact negativ. Dar o privire mai atentă la cei prinşi în ciclul vicios al jocurilor de noroc arată că efectele pot fi devastatoare.

Trei sferturi din tinerii din Kenya pariază

Jonah* este un student de 21 de ani care locuieşte în Kenya, intervievat pentru documentarul BBC „Gambling: A sure Bet”. Se descrie singur ca „dependent de jocuri de noroc”. Ca mulţi dintre prietenii săi, pariază pe meciuri de fotbal european, încercând să facă suficienţi bani pentru a-şi finanţa studiile universitare. Şi chiar reuşeşte momentan.

Ce impact au jocurile de noroc asupra tinerilor din mai multe țări. Observațiile unui cercetător la o universitate din Scoția
Imagine din Kenya de acum șapte ani cu un tânăr uitându-se la programul meciurilor de la Cupa Mondială | Foto: Hepta

Anul trecut, a câştigat suficient încât să-şi achite taxa de înmatriculare pe un semestru. Dar simte şi anxietate legată de asta şi îi e ruşine de comportamentul lui – mai ales pentru că fură bani de la părinţii lui să-şi finanţeze pariurile (dependenţa de pariuri este un ciclu, iar oamenii continuă să-şi hrănească aceste obiceiuri, fie că pierd sau câştigă), îngrijorându-se de ce s-ar întâmpla dacă aceştia ar afla.

În Kenya, pariatul a devenit un mod de viaţă pentru foarte mulţi tineri precum Jonah. Potrivit lui şi prietenilor săi, sunt foarte puţine oportunităţi pentru locuri de muncă decente, pentru tinerii din Kenya, astfel că pariurile par calea logică pentru a face bani. Estimările sugerează că 76% dintre tinerii din Kenya pariază, în ciuda unei conştientizări tot mai mari a dezavantajelor acestui obicei.

Unul dintre motive este că în Kenya, precum şi în alte regiuni din Africa, există o reglementare foarte scăzută pentru a-i proteja pe oameni de pericolele pariatului.

Software care blochează jocurile de noroc

Totuşi, unii oameni şi organizaţii se luptă pentru schimbare. Cu doar patru săptămâni în urmă, Gamban, o afacere socială care furnizează software ce blochează jocurile de noroc, şi-a lansat platforma în Kenya, devenind primul instrument disponibil în această ţară pentru a proteja jucătorii.

Din păcate, mişcări precum aceasta pot să însemne prea puţin și să vină prea târziu pentru o cohortă de tineri care acum văd jocurile de noroc drept o parte importantă din ieşirea din sărăcie.

Jocurile de noroc, asociate cu tentativele de suicid și violența domestică

În Albania, una dintre cele mai sărace naţiuni ale Europei, expansiunea rapidă a jocurilor de noroc a fost un simptom al tranziţiei dintr-o republică socialistă spre democraţie capitalistă la începutul anilor 90. Jocurile de noroc au fost legalizate, în Albania, în 1992. Albanezii, mai ales bărbaţii tineri, s-au bucurat de asta.

Peste 4.000 de case de pariuri au răsărit în Albania, acompaniate mai târziu de pariatul online. 

Însă acest lucru nu a rămas fără consecinţe. Când cercetările de la Universitatea Tirana, Albania, au arătat că jocurile de noroc sunt omniprezente printre copii de 10-15 ani şi se asociază cu tentativele de suicid, violenţa domestică şi separarea familiilor, guvernul a răspuns trecând o lege, în 2018, care interzicea majoritatea tipurilor de jocuri de noroc sau pariuri.

Însă impactul legislaţiei rămâne necunoscut, în special asupra tinerilor. Investigaţiile arată că o reţea vibrantă, underground de jocuri de noroc a luat naştere în Albania, ceea ce i-a făcut pe unii specialişti să argumenteze că prohibiţia nu este răspunsul corect.

În cazul tinerilor, poate că merită să ne gândim la efectele pe termen lung, notează The Conversation. Pentru următoarea generaţie de copii, care vor creşte când jocurile de noroc nu mai sunt permise de stat, promovate intens prin publicitate şi nicio parte vizibilă a culturilor comunităţilor, este posibil ca toate aceste acţiuni să facă să dispară apetitul albanezilor pentru jocuri de noroc.

Variante de pariat tot mai complexe

Popularitatea tot mai mare a pariatului sportiv online printre tinerii din Marea Britanie este, de asemenea, remarcabilă.

Ce impact au jocurile de noroc asupra tinerilor din mai multe țări. Observațiile unui cercetător la o universitate din Scoția
Tot mai mulți britanici pariază pe competiții sportive | Foto: EPA

Cultura jocurilor de noroc s-a schimbat rapid în ultimele câteva decenii şi sunt promovate ca activităţi normale de relaxare. Au apărut infrastructuri de pariat tot mai complexe între echipe sportive, furnizori de pariuri şi televiziuni. Ba mai mult, sportul pare să fi fost în întregime reîncadrat prin lentila jocurilor de noroc, în ultimii ani, cu un impact foarte cuprinzător. 

Produsele de tip jocuri de noroc sunt mai vizibile, mai ales pentru copii, prin sponsorizări, marketing, publicitate pe stadioane, precum şi prin reclame în sporturile televizate.

Impactul asupra sănătăţii mintale

Potrivit cercetării mele, bărbații tineri care au probleme cu jocurile de noroc prezintă un risc de 9 ori mai mare să încerce să se sinucidă decât ceilalţi, iar în cazul femeilor, riscul este de 5 ori mai mare.

Raportul s-a obţinut după ce s-au luat în calcul şi alţi factori, precum impulsivitatea, problemele de sănătate, anxietatea, ceea ce sugerează că tinerii care au probleme cu pariatul sunt la un risc considerabil de ideaţie suicidară şi tentative de suicid, indiferent de alte probleme pre-existente.

Un studiu efectuat pe tinerii din Bristol estimează că 1 din 20 dintre cei între 17 şi 20 de ani are probleme cu jocurile de noroc. Acest fenomen este potenţat, probabil, de stresul şi anxietatea mai mari pe care tinerii le simt din cauza pandemiei. Și cum COVID continuă să le crească vulnerabilităţile, problemele ar putea continua ani mulţi.

În ciuda unor semnale clare privind impactul global al jocurilor de noroc asupra tinerilor, mai multe ţări încep să permită pariurile online, în multe cazuri fără să ofere şi protecţie oamenilor împotriva dependenţei şi altor probleme.

Un studiu recent al World Economic Forum care investiga riscurile globale asupra societăţii sublinia dezamăgirile tinerilor şi progresele tehnologice ostile drept preocupări cheie. Jocurile de noroc se intersectează cu ambele şi amândouă pot fi exacerbate de pandemie. 

Pe măsură ce dimensiunea crizei economice devine clară, este important ca guvernele din toată lumea să recunoască că jocurile de noroc nu sunt o soluţie la problemele lor.

  • Numele a fost schimbat pentru a păstra anonimatul.

Foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Un sat izolat din Italia nu a avut niciun caz de COVID. „Am văzut virusul doar la televizor”

Istoria abandonată a Bucureștiului. Bănci vechi de 100 de ani, aduse din Franța, sunt „exilate” într-un colț din Parcul Cișmigiu

VIDEO | Jocuri fără ochii-n telefon. Imagini de arhivă cu obiceiurile de Paști din nordul Maramureșului, scoase la lumină după 22 de ani

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Playtech.ro
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Observatornews.ro
Detalii tulburătoare despre violul dintr-un tren de navetiști din SUA. Pasagerii au filmat cu telefoanele 40 de minute calvarul femeii, însă nu au intervenit
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută