De Valentina Postelnicu,

Interdicţiile vin şi cu sancţiuni, pentru cei care încalcă regulile.

Astfel, persoanele fizice riscă între 100 și 5.000 de lei amendă, dacă încalcă interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii. Persoane juridice riscă amenzi între 1.000 și 70.000 de lei.

Din ce motive poţi ieşi din casă, în intervalul orar 22.00 – 6.00

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este permisă, începând de luni, 23 martie, ora 22.00, numai pentru următoarele motive:

  • deplasare în interes profesional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță
  • deplasare pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale
  • deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță deplasare din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice
Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Deplasările pe timp de noapte, doar cu declaraţie pe proprie răspundere sau de la angajator

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

În cazul deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o Declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Iată cum arată DECLARAŢIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Declarația poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în model

Declarația completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării.

Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.

Ce categorii sunt exceptate

Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Citeşte şi:

Județul unde oamenilor din Ambulanță li s-au dat costume pe ale căror fișe tehnice scrie ”vizitatori în spital” și ”industria alimentară”

Fumătorii sunt mai expuși în fața COVID-19. Ne ajută dacă ne oprim și acum

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres