Mergi direct la conținut »
Ce se întâmplă dacă Guvernul Orban pică la vot, în Parlament. Precedentul Lucian Croitoru - Liviu Negoiţă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ce se întâmplă dacă Guvernul Orban pică la vot, în Parlament. Precedentul Lucian Croitoru – Liviu Negoiţă

Premierul desemnat, Ludovic Orban, trebuie să strângă, până săptămâna viitoare, acea majoritate parlamentară care să dea votul Guvernul său liberal, iar calculele arată că acesta are o mare problemă în a mulţumi toate pretenţiile partidelor.

De Valentina Postelnicu,

Situaţia politică actuală seamănă foarte mult cu cea din 2009, când cădea, în Parlament, primul premier desemnat, Lucian Croitoru.

Cu o lună înainte de prezidenţiale, la fel ca şi acum, Parlamentul a decis, atunci, să ignore a doua propunere de premier, prin încălcarea Regulamentului, care îi impunea un termen limită pentru votul în Parlament. După prezidenţiale, s-a venit cu altă propunere de premier, iar iviu Negoiţă a rămas în istorie ca premierul desemnat care nu a reuşit nici măcar să îşi audieze miniştrii în comisii.

Ţinând cont că moţiunea de cenzură a trecut la cinci voturi diferenţă, şansele ca noul Guvern să treacă sunt, cel puţin teoretic, mici. Asta pentru că un partid care a votat moţiunea, Pro România, pare decis să nu îi dea votul lui Ludovic Orban.

Dacă Guvernul Orban pică, la vot, în Parlament, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină cu o altă propunere de premier. Şeful statului îl poate nominaliza tot pe Ludovic Orban, sau poate alege o altă propunere de premier, care să încerce să îşi strângă o majoritate în Parlament.

În cazul în care două propuneri de premier sunt respinse, în Parlament, sunt întrunite condiţiile pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să dizolve Parlamentul. Acest lucru nu se poate întâmpla, însă, cu şase luni înainte de alegeri, astfel că anticipatele ar urma să se organizeze doar anul viitor.

O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
Recomandări
O nouă fotografie cu Ludovic Orban circulă pe Facebook. Premierul, cu masca în bărbie și cu țigara în mână, în sala de ședințe a Guvernului
 

În tot acest timp, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie, cu un mandat interimar, având atribuţii restrânse. Guvernul interimar nu poate adopta bugetul de stat pe 2019 şi nici nu poate încheia bugetul pe 2019.

Cum a ignorat total Parlamentul o propunere de premier

Există un precedent, privind respingerea unui Guvern al unui premier desemnat, în Parlament. Este vorba de Lucian Croitoru, în noiembrie 2009.

Acesta a fost propus de preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu şi a fost respins la votul din Parlament cu 250 de voturi contra si 189 pentru. În urma votului, a rămas interimar Guvernul condus de Emil Boc, care fusese demis, la rândul lui, de Parlament.

Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
Recomandări
Situație scandaloasă la Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr a fost nevoit să-și dezgroape tatăl, după ce Medicina Legală dăduse cadavrul altei familii: „L-au tratat ca pe un sac de cartofi”
 

Traian Băsescu a venit, atunci, cu a doua propunere de premier, pe 7 noiembrie. Era vorba de Liviu Negoiţă, primar pe atunci la Sectorul 3 al Capitalei. Negoiţă a chemat partidele la negocieri pentru formarea unui guvern de uniune naţională. PSD, PNL şi UDMR au refuzat să participe.

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a depus pe 9 noiembrie, la Parlament lista ministrilor si programul de guvernare al Executivului, însă acest Executiv nu a mai fost supus votului.

Urmau alegerile prezidenţiale, astfel că întreaga procedură a rămas blocată în Legislativ. Asta deşi Regulamentul Camerelor prevedea că „Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune pentru acordarea votului Guvernului propus la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului”.

Parlamentul a ignorat, astfel, noua propunere de premier, care nu a ajuns nici măcar la audierea miniştrilor.

După ce Traian Băsescu, susținut de Partidul Democrat-Liberal, a obținut un nou mandat de președinte al României, la alegerile din decembrie 2009, Emil Boc a fost din nou desemnat candidat la funcția de prim-ministru și a fost reînvestit în funcție la 23 decembrie, cu 275 de voturi pentru și 135 împotrivă.

Close
Închide
  Close