În urmă cu 4 ani, Cristina Chiriac a renunțat la postul de director și a fondat brandul Flori de ie, un proiect de responsabilitate socială care promovează ia românească. A angajat femei din mediul rural, care știu să facă și să recondiționeze ii. I-a fost destul de greu să le găsească, pentru că au dispărut școlile de profil, iar acest meșteșug se mai transmite acum doar din mamă în fiică și când se mai fac șezători. Așa se face că femeile care lucrează acum alături de Cristina au, în medie, peste 50 de ani. Cele tinere nu mai au răbdarea necesară să învețe să facă o ie, mai ales că acesta este un proces de durată. Vara, numărul femeilor care fac ii scade, pentru că ele renunță la această frumoasă ocupație pentru munca la câmp.
Realizarea unei ii poate să dureze și o lună
“Lucrăm iarna și vindem vara. Iarna suntem mai multe, pentru că treburile la câmp sunt mai puține. Variem între 40- 50 de femei cu care colaborez, iar vara mai rămân 15- 20 de femei (…) Astăzi, meșteșugul coaserii unei ii se transmite prin șezători sau de la mamă la fiică. Destul de greu (…) realizarea unei ii poate să dureze și o lună de zile”, spune Cristina.
Lucrează cu femei din mai toate zonele țării, iau unele dintre ele au peste 70 de ani. Acestea i-au mărturisit Cristinei de ce iile sunt cu adevărat speciale: pentru că au tot feluri de simboluri protectoare, de genul crucii stilizate în romb, dar mai ales pentru că, atunci se cos iile, încă se mai spune Tatăl Nostru.
“Mi-au spus: «Da, când se cos iile, încă se mai spune Tatăl nostru!» Eu am testat pe pielea mea și pot să spun că, de fiecare dată când m-am îmbrăcat într-o ie, nu mi-a fost nici rău, nu m-a durut nici capul”, spune Cristina Chiriac.
Ea și echipa ei au reușit până acum să recondiționeze multe ii și au salvat astfel peste 50 de modele, iar în ceea ce privește iile pe care le-au realizat de la zero, sunt mii de modele pe care le-au făcut până acum.
Cu ocazie Zilei Universale a Iei, Cristina Chiriac a inițiat festivalul RomânIa Autentică, ce are loc pe 23 și 24 iunie, la Brașov, Iași și Hobița Gorjului.
Cristina Chiriac este cea care a realizat și un videoclip cu o tânără de culoare îmbrăcată în costum popular românesc pe străzile Londrei. La vremea aceea, filmarea a stârnit o serie de reacții.
CITEȘTE ȘI:
O româncă absolventă la Cambridge, despre situația socială din țară. “Eliminarea corupției, educația în spiritul onestității și meritocrația sunt până la urmă elemente cheie”